Хасково

Две гимназистки в Хасково с награди от ЕС в конкурс за млад преводач

Две единадесетокласнички в Хасково спечелиха награди от конкурса на Европейския съюз за млад преводач, съобщават от представителството на Европейската комисия в България.

Йоана Георгиева е българският победител в тазгодишното 12-о издание на конкурса по превод Juvenes Translatores на Европейската комисия. Вчера ЕК обяви авторите на най-добрите

Езикова
Йоана Георгиева

28 превода по темата „Европейска година на културното наследство“ от ежегодния си конкурс за ученици от средните училища „Juvenes Translatores“.

Езикова
Мария Кахчиева

За първи път наградата отива в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково. Със своя превод от немски на български език Йоана Георгиева изпревари 79 свои връстници от общо 17 средни училища в България и стана един от 28-те победители — по един от всяка държава от Европейския съюз. Ученичката от същата гимназия — Мария Кахчиева — печели едно от общо шестте специални отличия за български преводи с много високо качество.

Носителите на приза за млад преводач ще бъдат поканени в Брюксел, за да получат наградите си и да се срещнат с професионалните преводачи от Европейската комисия.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button