Любопитно

Скобелево тачи Яворов с литературен конкурс

Читалище „Искрица 1901“ в димитровградското село Скобелево обяви Национален конкурс за поезия, посветен на 105 години от смъртта на поета Пейо Яворов.

Той е работил като телеграфист в Скобелево в края на 1894 г. и в началото на 1895 г. На сградата на железопътната гара е поставена паметна плоча. Мотото на конкурса са строфи от Яворовото стихотворение „Копнение“: „И с поглед вечно устремен, напред към утрешния ден…“. Всеки участник има правото да изпраща до три стихотворения. Творбите ще бъдат оценявани от жури от известни поети.

Резултатите ще бъдат обявен през есента, по време на традиционните Яворови възпоменателни тържества. За втора поредна година те се организират с партньорството на фондация „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“.

Класираните на първите три места ще получат специален плакет, парични и предметни награди. Ще има и поощрения за насърчаване на млади таланти. След приключването на конкурса ще бъде издаден сборник с отличените творби.

През есента на миналата година читалището в Скобелево организира за първи път национален рецитаторски конкурс за стихове на Яворов, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button