Хасково

Гимназистите в Хасково вече могат да учат „Рекламна графика“ и „Трайни насаждения“

Две нови специалности се въвеждат за първа година в Хасково. Това са „Рекламна графика“ в ПГТ „Александър Паскалев“ и „Трайни насаждения“ в Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Никола Вапцаров“. Те са и защитени паралелки, което означава, че ще се сформират при минимум 8 ученици.

Специалностите бяха обявени по време на обсъждането на държавния план-прием за новата учебна година, който беше утвърден на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие с председател областния управител Станислав Дечев.

1 961 ученици завършват 7 клас през тази учебна година. Те са със 101 повече в сравнение с мината година. За тях училищата са заявили прием в общо 81 паралалки – 33 профилирани и 48 професионални, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Христина Боева. За сравнение през миналата година училищата в Хасковска област са заявили 85 паралелки, а реално реализираните са 70.

В община Хасково тази година ще завършат 786 седмокласници, което е с 38 повече от миналата година. Те могат да продължат образованието си в общо 42 паралелки:

  • ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – 7 паралелки
  • ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – 5 паралелки
  • ПГТАТ „Никола Вапцаров“ – 4 паралелки
  • ФСГ „Атанас Буров“ – 6 паралелки
  • ПГТ „Александър Паскалев“ – 5 паралелки
  • ПГДС „Цар Иван Асен II“ – 5 паралелки
  • ПГЛП „Райна Княгиня“ – 3 паралелки
  • ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ – 5 паралелки
  • СУ „Васил Левски“ – 1 паралелка
  • СУ „Св. Паисий Хилендарски“ 1 паралелка

В община Димитровград 7 клас завършват 387 деца. Средните училища там са заявили общо 14 паралелки, от които 5 професионални и 9 профилирани. В Ивайловград учениците са 47, като те ще имат възможност да учат в една хуманитарна и една професионална паралелка с очакван недостиг на пазара на труда „Автотранспортна техника“. В община Любимец учениците, които ще кандидатстват след 7 клас са 87. За тях са обявени 2 паралелки. В Маджарово 7 клас ще завършат 7 деца, там е обявен прием за „Монтьор на транспортна техника“. В Минерални бани децата са 45, предложенията към тях са за „Изпълнител на термални процедури в балнеологични центрове“ и „Хотелиер“.

В община Свиленград тази година има обявен прием по три паралелки в ПГССИ „Христо Ботев“ и в СУ „Д-р Петър Берон“. За тези класове ще кандидатстват 193 деца. В Симеоновград учениците са 89. За тях е обявен прием в 2 паралелки. В Стамболово, завършващите са 45, а предложението е за специалост „Производство на кулинарни изделия и напитки“. В община Тополовград има 62 седмокласници, които ще избират между „Обществени науки“, „Машинен оператор“ и „Монтьор на транспортна техника“. В Харманли 7 клас се очаква да завършат 213 деца. За тях има обявени три професионални паралелки и три профилирани.
Предстои план-приемът за новата учебна година да бъде утвърден от Министерството на образованието и науката.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button