Любопитно

Защитиха 350-годишни дъбове край Хасково

Пет дървета на територията на Хасковска област са обявени за вековни. Това става със заповед на министъра на околната среда и водите, съобщават от РИОСВ.

Четири са от вида дръжкоцветен дъб и се намират в местността „Идимирли“ край Хасково. Дъбовете са на възраст между 270 и 350 години, високи са около 12 метра, с обиколка на стъблата от 3.80 до 4.80 метра. С тях вековните дървета в Хасково със защитен статут от закона вече са пет. Първото обявено се намира в двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

Дървета

Предложението за обявяването на дъбовете е на Стефан Айвазов – студент от Хасково, природолюбител и член на младежкия екоклуб към екоинспекцията. След извършена проверка на място от експерти по биоразнообразие от РИОСВ и представители от Общината е констатирано, че дърветата са в добро състояние и беше направено предложение до МОСВ за обявяване на дърветата за вековни. Заповедта e обнародвана в „Държавен вестник“.

Със същата заповед за вековно е обявено и дърво от вида благун. То се намира в землището на тополовградското село Орлов дол. Дървото е на възраст около 300 години, с височина 20 м. и обиколка на ствола 3.70 м.

След обявяването на дърветата за защитени и забележителни, собствениците на имотите в които се намират – общините Хасково и Тополовград, трябва да ги обозначат с информационно-указателни табели, както и да полагат грижи за опазването им от унищожаване или увреждане. Нарушителите на тази заповед носят административно наказателна отговорност.

Според Закона за биологичното разнообразие се забранява изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековни дървета, както и нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button