Близо 3000 декларираха доходи в Хасковско, повече от половината – онлайн

Хасково

Всяка втора годишна декларация за доходи на физически лица и дължими данъци върху тях е подадена онлайн, съобщават от офиса на НАП в Хасково.

65% от почти 3000 декларации, са изпратени до Агенцията с персонален идентификационен код или с електронен подпис. Подават се формуляри и в пощенски станции – общо 19 на територията на областта. До сега в пощенски клон са постъпили 64 декларации, а други 131 са пуснати като писма чрез лицензиран пощенски оператор.

Декларациите се подават до 30 април, като данъкът за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок. И тази година е предвидена възможност при откриване на грешка в декларираните данни, лицата еднократно в срок до 30 септември, да направят промени чрез подаване на коригираща декларация.

От НАП обръщат внимание още, че доходите от стопанска дейност на едноличните търговци се облагат с 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Например едноличен търговец, чиято дейност е производство на хляб, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като едноличен търговец. В същото време, ако той е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък в размер на 10%. Едноличните търговци, които през миналата година не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.