Любопитно

Учат децата как да правят и носят традиционни мартеници в хасковския музей

Работилница за мартенички ще се проведе тази събота от 10 до 15 часа в лекционната зала на Регионалния исторически музей в Хасково.

Работилницата е безплатна и се провежда традиционно в навечерието на Баба Марта. В нея могат да участват деца от 6 до 14 г., съобщи за Haskovo.info уредникът Маргарита Цветанова. Плетене на мартенички ще покажат и три дами от клуб „Родолюбие“.

Децата ще бъдат учени на стари техники за правене на мартеници с естествени влакна. Ще бъдат правени мартенички колиета, гривнички, пръстенчета. По принцип мъжката мартеница се носи на кръста под пояса за здраве и плодородие. Белият цвят символизира мъжкото начало, чистотата и хармонията. Червеният цвят символизира женското начало, здравето и любовта.

Мартеницата обозначава и социалния статус. Децата и жените я носят на дясната ръка, в лявата пазва от момите, в дясната пазва от невестите, ергените носят на малкия пръст на лявата ръка, а в чорапа на десния крак от женените мъже.

За здраве и плодородие мартеници се слагат по дървета, животни и стопански постройки. Мартеницата предпазва от злото с пожелание за здраве.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button