4-месечно бебе е със съмнение за морбили в хасковската болница

Хасково

Първи случай на морбили е регистриран и в Хасковска област, съобщават от Министерството на здравеопазването.

От Регионалната здравна инспекция уточниха за Haskovo.info, че 4-месечно бебе е настанено в инфекциозно отделение на МБАЛ – Хасково със съмнение за морбили. В четвъртък предстои да бъде изпратена проба за изследване в София, която ще покаже дали става дума за заболяването.

Към днешната дата болните в страната са вече 32. Най-много са болните във възрастовата група от 1 до 4 г. – 16 случая, има и болни във възрастовите групи от 15 до 39 г.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

На всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Осигурени са достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар, допълват от здравното министерство.

Един коментар по “4-месечно бебе е със съмнение за морбили в хасковската болница

  • Съмнение за морбили не означава уточнена диагноза. След като са изпратени.Не проба а серум се праща за изследване във вирусалогията в София и се чака известно време да се уточни диагнозата,и чак тогава ще стане ясно дали е морбили!!!!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.