Регион

Доброволци помагат при гасенето на пожари и в Стамболово

Община Стамболово създаде свое доброволно формирование „Стамболово 2017“, съобщават от пожарната.

Съгласно Закона за защита при бедствия доброволните формирования се създават от кмета на общината след решение на общинския съвет, като в общини с население до 20 000 души задължително се създават доброволни формирования. В ГДПБЗН – МВР се води регистър на доброволните формирования в България.

Доброволци

От пожарната допълниха за Haskovo.info, че подобни доброволни формирования има още в общините Тополовград, Свиленград, Любимец и Маджарово.

Доброволец може да е всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 години, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано. Лице, навършило 16 години и ненавършило 18 години, може да бъде обучавано за доброволец, без да изпълнява конкретни задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

Доброволци

Доброволците се обучават от служители на хасковската пожарна за работа с разнородната пожарна техника, техника на безопасност, тактика на гасене на пожари в сгради, складове, бензиностанции, горски и полски пожари и други. Формированието ще бъде изключително полезно за общината при обявено бедствено положение, а също така и при по-малки горски и полски пожари. Повечето доброволци от новосформираното формирование вече са взимали участие при гасенето на пожари на територията на община Стамболово, допълват от пожарната.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button