Хасково

Хасковска фирма – партньор в проект на Европейската комисия

ЕратоДоговор за изпълнение на проект на Европейската комисия ще подпише утре в Брюксел „Ерато Холдинг“ АД. Хасковската фирма е равноправен участник при изпълнението на проекта „Интелигентна енергия за Европа“.

Наименованието на проекта е Bio-Sol-ESCo – „Разширяване използването на биомасата и слънчевата енергия за отопление на общински и индустриални обекти посредством предлагане на енергийни услуги“. Той ще бъде фокусиран в осъществяването на относително нов подход от компаниите за енергийни услуги (ЕСКО) по отношение увеличаване ръста на използване на потенциала на дървесната биомаса и слънчевата енергия за отопление на сгради публична и частна собственост. Целта е да се популяризира предлагането на know-how от ЕСКО компаниите в страните членки на Европейския съюз.

Договорът за проекта ще бъде подписан в присъствието на г-н Оливие Пастре – Ръководител проекти на ЕК и г-н Михаел Фернандес – Финансов директор на проекти на ЕК. Координатор на проекта е North Karelia University of Applied Sciences – Финландия. Продължителността е 36 месеца.

Партньорите активно ще участват в създаването на нов ЕСКО бизнес модел във всяка страна участник: Австрия, България, Хърватска, Германия, Гърция, Финландия, Италия и Великобритания. Страните участници ще предоставят резултатите на ЕК, след което те ще се разпространят в 25-те страни членки на ЕС (EU25). Резултатите от проекта ще бъдат разпространени сред следните целеви групи: ЕСКО, общини, индустрия, инсталатори, предприемачи, енергийни агенции, домакинства и доставчици на енергия.

Партньори и участници в проекта са: „ЕРАТО ХОЛДИНГ“ – България, Oxford City Council – Великобритания, University of Reading School of Business – Великобритания, S.O.L.I.D. GmbH – Австрия, EIHP – Хърватска, HEP ESCo – Хърватска, Thames Valley Energy Limited – Великобритания, SunSys – Германия, Centre for Renewable Energy Sources – Гърция, Mediterranea Energia – Италия, Costruzioni Solari Srl – Италия и Uniconfort SpA – Италия.
Проектът напълно отговаря на поставените стратегически цели и приоритети от Европейската комисия –  20-процентно намаляване на емисиите на вредни парникови газове до 2020 г., 20-процентов дял на възобновяемите енергийни изтгочници в общата енергийна система и 10-процентов дял на биогоривата в транспорта, също до 2020 г.

Междувременно специалистите на Ерато ще участват утре в национален дискусионен форум на тема „Биомасата – алтернатива на природния газ в България“. Там Красимир Станчев ще представи план за действие за реализация на мерките, предвидени в новия закон и ролята на АЕЕ в процеса.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button