Хасково

Бъдещи медсестри подкрепят протеста за по-добри условия на труд и заплати

Едва няколко медицински сестри от Хасково се събраха на протест по обяд пред сградата на кметството. Други заминаха сутринта да участват в протеста на колежките си в Пловдив. Най-голяма подкрепа протестиращите професионалисти по здравни грижи получиха от студентките в медицинския филиал на Тракийския университет в Хасково.

Протест
Айтен Осман, Даниела Мителман и Диана Ангелова

Само три от сестрите, дошли на протест в Хасково се осмелиха да се снимат и да застана с имената си. И трите са от МБАЛ – Хасково – Даниела Мителман от Детско отделение, Даниела Ангелова от Инфекциозно отделение и наскоро съкратената от Спешно отделение Айтен Осман. И трите са в националния синдикат „Защита“.

Те протестират за по-добри условия на труд, както и за увеличение на възнагражденията до две минимални заплати. Сега по щат те получавали 675 лв.

Айтен Осман обмисля да съди болницата за своето съкращение. Мителман пък преди време беше ударена в отделението от майка. Тя вече е осъдила нападателката си. Ангелова също наскоро е била нападната от майка.

И трите споделиха, че повечето сестри ги е страх да протестират. Те се надяват на големите градове. Затова и голяма част от тях са избрали да заминат за Пловдив днес.

Протест

Медсестрите настояват още за нормално отношение от лекарското съсловие. Оплакаха се, че са прекалено натоварени, което се отразява и на техните семейства. Според протестиращите в здравеопазването се наливат пари, които не се разпределят правилно и не стигат до тях, а те изнасят основната работа от приемането до изписването на пациента. В същото време в Детско отделение например работили 5 пенсионерки и имало щатове за още 5 сестри. Заради това, че графикът не може да бъде направен, не ги пускали в отпуск. По техните думи в последните години медицинските сестри са намалели с 2/3.

Масово студентите в Медицинския филиал в Хасково подкрепиха протеста. Те от вчера носят сини протестни лентички.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Правопис
Правопис
01.03.2019 14:14 14:14

Зарди…..??? :)))

Дон Делян
Дон Делян
01.03.2019 16:09 16:09

нали от нова година им дадоха 200 лв – колко искат още, може би по 1500 или 2000 и то на седмица

Мед сестра
Мед сестра
01.03.2019 17:01 17:01

200 без една 0.Едно говорят но не го правят.

kuma lisa
kuma lisa
01.03.2019 17:07 17:07

От 01.2019 увеличиха на всички по тр.договор с 50 лв. – от 625 станаха на 675 – дон ли си незнам какъв леш си , но спрете с тази омраза , че като попаднете в някоя нужда за здравномедицинска помощ , ще се сетите за злобата в дребните си овчи души!!!!!!!!!!!!!!!

СЕСТРИТЕ ДА НЕ ИСКАТ МНОГО
СЕСТРИТЕ ДА НЕ ИСКАТ МНОГО
01.03.2019 18:33 18:33

Да увеличат само на работещите в ЦСМП-лекар 1800лв, фелдшер 1400лв, медицинска сестра 1000лв.Работещите в отделенията нищо не заслужават-„великите кокони“.Що се отнася да студентите във филиала-повечето са със бал 12,13,14,15.Влезнали с 3ки.Това е бъдещето!!!
Само за СПЕШНА ПОМОШ, които си вършат работата много добре.А до колегите сестри и БАПЗГ:ПРЕСТАНЕТЕ ДА ТОРМОЗИТЕ ФЕЛДШЕРИТЕ.ТЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ САМОСТОЯТЕЛНА СЪСЛОВНА ОРГАНИЗЯЦИЯ!!!НЕ МОЖЕ ЕДНА МЕДСЕСТРА ДА МИ КАЖЕ НА МЕН КВО ЩЕ ПРАВЯ.АРЕ ГЛЕДАЙТЕ СИ РАБОТАТА!!!!!!!

Кумчо Вълчо
Кумчо Вълчо
01.03.2019 20:35 20:35

Драга Кума лиса, ходили сме до спашна помощ в 3 часа посред нощ и дежурната сестра ни каза: Вие кво сте дошли по тва време? Това е първи случай, втори случая, моя роднина попада в спешно, цяла нощ се мъчи никой не обръща внимание, три дни гладна седяла, трети случай- лятото в кардиологията в 2 часа посред нощ сестрата пуши и хората протестират, толко примери стигат ли? Да говорим ли как разболявате хората с напълно излишни, но доста скъпо платени процедури, за да изкажа мнение аз имам аргументи, а вие само претенции-жалки сте!

Анонимен
Анонимен
01.03.2019 23:16 23:16

АЗ ДА ВИ СВЕТНА БЪЛГАРИ ПРОСТИ. ЗАПАДА ВИ ОГРАБВА. ТАМ Е ПРОБЛЕМА. НЯМА ПАРИ И ВИЕ СЕ КАРАТЕ ПОМЕЖДУ СИ. РАБОТИМ В ЗАПАДНИ ЗАВОДИ ЗА АФРИКАНСКИ ЗАПЛАТИ. ЖИВЕЕМ В ИЗМАМАТА “ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ “ БЛЯ БЛРЯ. ПЪЛЕН ТАШАК. АКО ОСТАВИМ ЗАПАДА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ОГРАБВА ТРУДА НИ НИ ЧАКАТ ОЩЕ ПО ЛОШИ ДНИ. ПЪРВОТО КОЕТО Е НУЖНО ДА СПРЕМ ДА СЕ КАРАМЕ ПОМЕЖДУ СИ. ВРАГА Е ДРУГАДЕ. НЕ БЪДЕТЕ ПРОСТИ. МИСЛЕТЕ

Back to top button