Регион

Тържествено отбелязаха Трети март в Хасковска област

Стотици димитровградчани се включиха в честването на националния празник – Трети март.

Празникът започна с приемане на почетния строй и тържествено издигане на националното знаме на централния площад „България“. Всички бяха приветствани от кмета Иво Димов. Слова държаха още народните представители Виолета Желева и Авгения Ангелова, областният управител Станислав Дечев и председателят на общинския съвет Гергана Кръстева.

Празник

След официалната част, под звуците на духовия оркестър шествие се отправи към паметната плоча на Освободителите. Там бяха поднесени венци и цветя. Празникът продължи с концерт на откритата сцена на площад „Поезия“.

Пъстро хоро на площада беше кулминацията на тържеството за Националния празник в Свиленград.

Паметни моменти от освободителната война и началото на Третата българска държава припомни уредникът от Историческия музей д-р Стефан Димитров.

Празник

С едноминутно мълчание и панихида беше почетена паметта на героите, пожертвали живота си, за да я има днес България. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите във войните от община Свиленград. В богатата програма участваха възпитаници на ПГССИ „Христо Ботев“, Духов оркестър „Костадин Манов“, Мажоретният състав на Свиленград, Хор на малките, Детски танцов състав „Свиленче“ и Танцов състав „Илинден“.

Празничните мероприятия на общината продължават и утре с две спортни събития, които ще се проведат в Спортната зала от 10 часа – турнири по шахмат и бадминтон за Купа „3 март“. В навечерието на националния празник се проведе и традиционният турнир по футбол за Купа „3 март“.

Празник

По-рано в Общинската библиотека бе представен сборникът „Занаяти и търговия. Социално-икономическо развитие на тракийските земи“, научно издание на Историческия музей.

Специално за празника в Свиленград гостува хорът на космическите гласове „Ваня Монева“, който плени публиката в залата на читалище „Просвета 1870“ с патриотичния концерт „С България в сърцето“.

В Любимец отбелязаха Националния празник на площад „Трети март“. Официалната церемония започна с ритуал по издигане на Националното знаме, след което всички присъстващи сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите. Кметът Анастас Анастасов поздрави всички присъстващи с националния празник.

Празник

След официалната част, празничната програма започна с емоционален рецитал на ученици от НУ „Христо Ботев“. За да покажат магията и красотата на българския фолклор танцов състав „Сакарче“ към читалище „Братолюбие-1884“ изпълни тракийски народен танц.

Празник

Предвождани от българския трибагреник официалните представители, както и всички присъстващи, в шествие се отправиха от центъра към Паметника в градския парк, издигнат в чест на загиналите във войните и положиха венци и цветя в знак на преклонение.

Празник

Официалното честване на Националния празник в Харманли започна с тържествен молебен за здравето и преуспяването на българския народ в църквата „Свети Атанасий“.

Празник
Програмата „Свободна България“, която събра множество харманлийци пред Руския паметник беше открита със слово на кмета Мария Киркова.

Панихида в памет на загиналите герои за Освобождението на България отслужиха свещениконом Живко Петров и свещеник Георги Дановски.

Празник

Венци и цветя на паметника в знак на признателност бяха поднесени от името на Община Харманли, Общински съвет Харманли, от представители на политически партии, от църковни настоятелства, обществени организации, училища, читалища, детски градини и много граждани.

Празник

Сред участниците в тържествената програма бяха смесен хор „Славей“ и ОУ „Иван Вазов“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button