Любопитно

Тодор Кожухаров и оркестър „Южни ритми“ с тридневен фолклорен маратон

Тридневен фолклорен маратон в Силистра изнесе гласът на Тракия Тодор Кожухаров и неговият оркестър „Южни ритми“ за националния празник – Трети март.

По покана на отдел култура на Община Силистра, започна празничната програма на Дует Кожухарови. Това стана с новата песен „Аз българин съм се родил“ по текст и музика на Ваня Маркова от Варна. Оркестъра подготви няколко песни с патриотична тематика. С популярните „Андоне, бяло бакалче“, „Провикна са Стоян“ на любимеца на силистренската публика Тодор Кожухаров, беше поставено началото на концерта. След това певецът покани всички на хорото в дунавския град, като запя едни от най-хубавите си песни-бисери: „Димо из Хасково вървеше“, „Син-бял зюмбюл малка моме“, „Заправи Петко изба винарска“ и др.

Концерт

А с половинката си Донка Кожухарова изпълниха и най-хубавите дуетни песни: „Левчанските моми“, „Я изляз Донке“, „Я да ми бульо и Тракио, земя рождена“, хорото ставаше все по-голямо, като обхвана целия площад на града. Голямото хоро беше поведено с трибагреник в ръка от кмета на града Юлиан Найденов.

Донка Кожухарова се погрижи и за кривите хора, като изпълни нейната нова песен: „Петре, Петре“ в ритъма на „Бяла роза“. А оркестър „Южни ритми“ нагорещи публиката с инструменталните майсторски хора: „Дунавско хоро“, „Дайчово хоро“, „Чичовото“. С песента „Сите българи заедно“ беше завършен празничният концерт на площад „Свобода“ в областния център. Запалени фенове не преставаха да се снимат с любимия си певец, както и с дует Кожухарови.

Концерт

След концерта на площада, оркестърът с Тодор Кожухаров се премести в сватбена зала, където за 3-ти март близо 700 души чакаха да чуят гласовития тракийски певец. Всички бяха облечени в национални костюми задължително за празника. Това беше е едно, приятно изживяване, да видиш на едно място толкова хора уважили празника, почти цялата общинска администрация начело с кмета Найденов, разказа Кожухаров.

Концерт

Програмата започна с изпълнения на голямата Славка Калчева. И така редувайки се с дует Кожухарови и оркестър „Южни ритми“ всички почитатели напълниха залата до краен предел и не спряха да се любуват и да танцуват с песните на техните любимци Тодор Кожухаров и ямболския славей Славка Калчева. През цялото време феновете си правиха снимки за спомен с певците, а големият патриот проф. Иван Гаврилов им подари новата „България в Балканските войни (1912-1913 г.)“.

Концерт

По-рано по покана на кмета на село Сребърна, Силистренско народният певец Г. Иванов, дует Кожухарови взе участие в концерта за националния празник. По време на освободителната война в селото са убити около 40 човека. Всяка година жителите на селото почитат паметта на загиналите. Началото на концерта поставиха добруджанските певци Цеци Морарова, Анелия и Милен Радеви, а след тях Тодор и Донка Кожухарови близо час забавляваха пълното читалище на село Сребърна. Публиката аплодира своите любимци и пожела още песни. След песента „Провикна са Стоян“ в съпровод на кавалджията Живко Желев – диригент и композитор на Ансамбъл „Добруджа“, Тодор Кожухаров неможа да откаже на желанието на негови фенове и отново изпълни неговият хит, тежката тракийска песен, с която е печелил много награди – „Тейно Димитър думаше“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button