Хасково

Кукери прогониха злото на Сирни заговезни в Хасково

Кукери прогониха злото от хасковското училище „Св. Климент Охридски“ на Сирни заговезни. Обичаят се организира за тринадесета година от училището.

Днес Българската православна църква отбелязва Неделя Сиропустна (Сирни заговезни), а на вечернята се извършва взаимно опрощение.

Празник

Ученици и родители сами изработиха страшните маски и оригинални костюми за прогонване на злите сили. В двора беше запален огън, който децата прескачаха за здраве. От „Климент“ изпълниха обичая хамкане. Група „Гайтанче“ се представи с народни танци, имаше песни от вокалните групи на училището.

Празник

Директорът Гинка Райчева, която беше с пиратски костюм, поиска прошка от всички и отправи наричания за здраве, успехи и много усмивки. Имаше и награди за костюмите, като сред отличените беше Мила Иванова, която е на годинка и 8 месеца.

Празник

Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него – от понеделник, започва Великият пост.

На този ден се припомнят Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button