Кукери прогониха злото на Сирни заговезни в Хасково

Хасково

Кукери прогониха злото от хасковското училище „Св. Климент Охридски“ на Сирни заговезни. Обичаят се организира за тринадесета година от училището.

Днес Българската православна църква отбелязва Неделя Сиропустна (Сирни заговезни), а на вечернята се извършва взаимно опрощение.

Празник

Ученици и родители сами изработиха страшните маски и оригинални костюми за прогонване на злите сили. В двора беше запален огън, който децата прескачаха за здраве. От „Климент“ изпълниха обичая хамкане. Група „Гайтанче“ се представи с народни танци, имаше песни от вокалните групи на училището.

Празник

Директорът Гинка Райчева, която беше с пиратски костюм, поиска прошка от всички и отправи наричания за здраве, успехи и много усмивки. Имаше и награди за костюмите, като сред отличените беше Мила Иванова, която е на годинка и 8 месеца.

Празник

Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него – от понеделник, започва Великият пост.

На този ден се припомнят Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви“.

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.