Хасково

Директори се жалват пред министъра от липсата на учители и две хасковски гимназии в една сграда

Директори и учители от Хасковска област поставиха някои наболели проблеми пред министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Това стана на среща-дискусия в областна администрация, която е част от гражданския диалог „Европа в нашия дом“.

Директорът на хасковската ПГДС „Цар Иван Асен ІІ“ Маргарита Топалова попита дали се предвижда допълнително финансиране за иновативните училища и какво се предвижда за поддържащата квалификация на учителите по професионална подготовка. Тя посочи, че има голям дефицит от такива учители. При разговори с архитекти и ландшафтни дизайнери те заявявали, че карат Поршета и отказвали да преподават в училище.

Министърът отговори, че почти всички училища ще получат средства за иновации и модернизация. Той допълни, че поддържащата квалификация, която е стартирала, лесно ще се направи. По трудно щяло да е ангажирането на специалисти. Но и в тази посока се работило. В университети обаче имало отлив на такива студенти, което също трябвало да се промени.

Директорът на хасковската ПГТ „Александър Паскалев“ Пенка Георгиева поиска разрешение на проблема, че заедно с ПГЛП „Райна Княгиня“ трябва да си делят една сграда. Това създавало неудобства, а проблемът не се разрешавал с години, а от общината прехвърляли топката на министерството. Министър Вълчев се ангажира да проучи въпроса.

Главният учител от димитровградската ПЕГ „Иван Богоров“ Бистра Жекова посочи, че най-важният проблем в системата е ниската мотивация за учене у децата. Тя предложи да се промени трудовото законодателство така, че 16-годишните да могат да карат платени летни стажове и така да станат по-дисциплинирани и да придобият трудови навици. Министърът се съгласи за ниската мотивация и посочи, че сред причините за това е масовизацията на висшето образование. Той допълни, че и сега има дуална форма на образование и се ангажира да се работи в тази посока.

Среща

Учители и директори масово благодариха на министъра за увеличаването на възнагражденията в системата и за модернизирането на училищата и детските градини. Други поискаха да се свика среща изцяло по проблемите на началното образование, защото има много проблеми, сред които е навлизането на деца от малцинствата, които не знаят български език. Министърът каза, че този проблем трябва да бъде разрешен с обхващането на децата още в детските градини и работата с тях.

Кметът на Димитровград Иво Димов предложи да се проведе подобен форум, на който да присъстват и работодатели, за да се чуят и нуждите на бизнеса от кадри.

В срещата участваха депутати, евродепутатът Ева Майдел и областният управител Станислав Дечев, като всички се ангажираха, че образованието е най-важният приоритет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Македонски
Македонски
11.03.2019 15:34 15:34

Мадамата на първата снимка хубави баджаци има

Анонимен
Анонимен
11.03.2019 15:47 15:47

ПО ТОЧНО КАЗАНО ЗАНИМАВАТ СЕ САМО С ФИНАНСИРАНЕ ИНТЕРИСУВАТ ГИ САМО ПАРИТЕ. ЗАЩО НИКОИ НЕ ПОВДИГА ВЪПРОСА КАКВО СЕ УЧИ В УЧИЛИЩЕ.НА КАКЪВ ВИСОК СТИЛ СА НАПИСАНИ И ПОДНЕСЕНИ УРОЦИТЕ В УЧЕБНИЦИТЕ. НЕРАЗБИРАЕМ.ТО ОТ ТИЯ УРОЦИ НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА СЕ СЕТИШ.КАКВА ИСТОРИЯ САМО УЖАС СТРАШНА РАБОТА. АМИ МАТЕМАТИКАТА ТЕ И РОДИТЕЛИТЕ НА ТРЕТОКЛАСНИЦИ НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ.ЗАЩО НЕ ПОВДИГАТ ТЕЗИ ВЪПРОСИ ЗА ПРОГРАМИТЕ КОИТО ИМ СПУЩАТ ДА ПРЕПОДАВАТ? АМА ТО КВО ИМ ТРЯБВА НАЛИ СА ИМ УВЕЛИЧИЛИ ЗАПЛАТИТЕ А ЧЕ ДЕЦАТА ИЗЛИЗАТ НЕГРАМОТНИ ОТ УЧИЛИЩАТА КВО ГИ ИНТЕРЕСУВА ТЪПИТЕ ДАСКАЛИ.ВЗЕМАТ СИ ЗАПЛАТКИТЕ ДАВАТ СИ ЧАСНИ УРОЦИ НА БАСНОСЛОВНИ ЦЕНИ И ШУМИ МИ МАЙКО.ИДИОТИ!

колегата
колегата
11.03.2019 15:49 15:49

ААА то за Тоха и Ана Май лично Борисов да дойде не мое ги раздели. Двете каки-директорки така са се вкопчили-че няма оправяне. И едната и другата искат да са си в тая сграда. Никой не ще да ходи другаде. ТеМе се то седи свободно, училище Христо Ботев седи свободно, училище Алеко Константинов седи свободно.
На Ана майките-/ сега ПГЛП/ сградата им ще падне в двора на училище Иван Рилски ама се молят никой нищо да не направи за да не ходят там щото ще лъсне, че нямат деца, или имат ама те не ходят на училище-мъртви души дават едни дипломи. Имат пет класа, ама в калабалъка на Тоха не се вижда.

Нерегистриран
Нерегистриран
11.03.2019 16:57 16:57

Б. М. е добра по математика, но… Идват неграмотни, и тя както иска да ходи в Пловдив, ако успее да си продаде в Хасково жилището и без нея. Батак работа.

Порше
Порше
11.03.2019 19:41 19:41

Г-жа Топалова като кацна с парашута в ПГДС ако не беше уволнила специалистите, нямаше сега да има затруднения….

Кодакан Тузлудерски
Кодакан Тузлудерски
12.03.2019 14:10 14:10

Недоумявам какво точно му се радват учителите на тоя джендър министър

Back to top button