Хасково

Прокуратурата откри нарушения в наредбата за общинските жилища и в Хасково

Десетки сериозни нарушения са открили от Върховната административна прокуратура в наредбите за продажба и наемане на общински жилища в страната, включително и в Хасково, съобщават от държавното обвинение.

Установени са случаи, в които съгласно общинските наредби се допуска в резервни общински жилища да се настаняват кметове, заместник-кметове и кметски наместници, в противоречие със Закон за общинската собственост. В други наредби в нарушение на закона е признато право за кандидатстване за настаняване под наем в резервните общински жилища на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени от общината до предаване на отстъпения им в обезщетение жилищен имот. При проверките са констатирани разпоредби, с които се задължават кметовете да внасят предложения в общински съвети за промяна на предназначението на жилища, когато определени лица желаят да ги закупят и са изпълнени други условия, установени в местни наредби. Установени са и разпоредби, с които се дава възможност кметове на общини да овластяват други лица за издаване на наказателни постановления и така да налагат санкции за нарушения. По този начин се създава вероятност в крайна сметка нарушители да не понесат отговорност.

От общината коментираха пред Haskovo.info, че при тях няма писмо от прокуратурата по този проблем и препратиха въпроса към общинския съвет. От местния парламент пък заявиха, че последното получено писмо от прокуратурата се отнася до предвиждането на възможността и чуждестранни граждани да могат да кандидатстват за настаняване в общински жилища. Наредбата беше допълнена с тази възможност на февруарската сесия на общинския съвет.

От прокуратурата уточняват, че проверките продължават.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button