Хасково

Строителството на мини ВЕЦ на язовир „Тракиец“ влиза в хасковския общински съвет

Проект за подробен устройствен план – план за застрояване и парцеларен план за мини ВЕЦ на язовир „Тракиец“ се внася за одобрение от общинския съвет на сесията в края на март.

Проектът вече е съобщен на заинтересованите лица и в законоустановения срок не са постъпили възражения, пише в докладната записка от кмета Добри Беливанов. Представено е и решение за утвърждаване на площадка за проектиране. Проектът е разгледан на заседание на Общинския експертен съвет и е приет.

Haskovo.info припомня, че инвестициионното намерение за изграждането на малък ВЕЦ е от 2014 г. Становището на Басейнова дирекция – Пловдив тогава е, че реализацията на инвестиционното предложение е допустима от гледна точка на постигане на целите на околна среда и мерките за постигане на добро състояние на водите. Няма вероятност то да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда, природни местообитания, популации и местообитания на видове и човешкото здраве, гласи решението на РИОСВ.

Изграждането на мини ВЕЦ се предвижда след язовирната стена на язовир „Тракиец“. Централата ще поема водата от водовземната кула, предвидено е изграждане на нов напорен тръбопровод с дължина 410 м. В сградата на централата ще бъде монтирана водна турбина. Очакваното производство на електроенергия е 2.241 GWh.

От общината обясниха пред Haskovo.info, че ако общинският съвет даде зеелена светлина за изграждането на централата, предстои издаване на разрешително за строеж. След това малкият ВЕЦ трябва да бъде построен и въведен в експлоатация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Суша
Суша
21.03.2019 21:28 21:28

Мръсни герберуги!

Back to top button