Засадиха елхичка до паметника на Капитан Петко войвода в Деня на Тракия

Хасково

Тракийци засадиха по обяд елхичка до паметника на Капитан Петко войвода в Хасково.

Инициативата е за Деня на Тракия – 26 март и е посветена на 175-годишнината от рождението на войводата. Председателят на тракийското дружество „Георги Сапунаров“ Кирил Сарджев отправи призив за повече патриотизъм и да се вглеждаме повече в разума, не толкова в емоциите. Той посочи, че дръвчето е символ на живота и засаждането му е знак на уважение към нашите прародители. След това тракийци поднесоха цветя на паметника на Капитан Петко войвода.

Програмата за Деня на Тракия продължава в 17:30 часа с поднасяне на цветя на паметника на Незнайния войн на площад „Свобода“, където от 18 часа ще има концерт на ансамбъл „Китна Тракия“, група „Тракийска дъга“ и детски танцов състав „Пъстрица“.

Тракийци

На 26 март се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – денят, в който е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война (1912 – 1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.