Хасково

Златно съкровище на над 60 века откупи община Хасково

Музея на тракийското изкуствоСъс златно съкровище, датирано между 4500 и 4000 г.пр. н.е, се сдоби ден преди официалното си откриване Музеят на тракийското изкуство край хасковското село Александрово. Уникалните златни накити отпреди 60 века са принадлежали на траки с висок социален статус, смятат видни наши археолози, които днес показаха за пръв път съкровището пред медиите.

Сериозна заслуга за издирването и откупуването му има благодетелят на футболен клуб „Левски“ Тодор Батков, със свои средства са се включили община Хасково и граждани от Харманли.

Ценните златни предмети, сред които апликации за пришиване към дреха, вече са изложени във витрините на музея на тракийското изкуство. За официалното му откриване утре ще пристигнат японският престолонаследник Акишино и президентът Георги Първанов, както и видни български учени и археолози. 

Съвременното съоръжение разполага с мултимедийни кабинети и модерна техника за изследване на находките, както и със зала, където са изложени макети на тракийската гробница край Александрово и други артефакти. Една от целите е да се привличат туристи от цяла Европа, където в момента се наблюдава засилен интерес към екскурзии с учебна цел.

„Този некропол се равнява по важност и стойност на варненския“- подчертаха на пресконференцията в музея край Александрово присъстващите археолози проф. Николай Овчаров, доцент Красимир Лещаков и Ирко Петров. Те намекнаха за нова находка, над която се работи от няколко години край Сакар, но споделиха, че от съображения за сигурност ще запазят подробностите в тайна.

Музея на тракийското изкуство Музея на тракийското изкуство

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
14.05.2009 15:36 15:36

време е да се почнат разкопки и на Макроливада. калето над Нова Надежда.

Анонимен
Анонимен
14.05.2009 15:36 15:36

време е да се почнат разкопки и на Макроливада. калето над Нова Надежда.

Back to top button