Любопитно

Елена и Пламен се взеха по стар обичай в крепостта Мезек

Елена и ПламенДвама българи, живеещи в Англия, избраха 9 септември 2009 година, за да се оженят. Сцена на брачния ритуал стана една от най-старите и добре запазени средновековни крепости в България – тази край Мезек. Младоженецът и булката си казаха „да“ в народни носии и под съпровода на гайда.

Младоженците пристигнаха за сватбата си от Англия и спазиха всички позабравени традиции и обичаи, въпреки че родителите им първоначално не били въодушевени от идеята .“Просто така го решихме – носталгия по родното. Имаме такива хубави традиции, които трябва да се пазят, а в момента някакси се стремим все към по-голямото, към новото, все по-лъскавото“, сподели пред Haskovo.info щастливата двойка.

Елена и ПламенЕлена е от Свиленград, а Пламен от Ямбол. От няколко години двамата живеят в английския град Рединг. Когато се върнат на острова ще носят със себе си не само спомените от уникалната сватба, но и носиите, с които се венчаха днес.

Сред гостите на сватбата в крепостта край Мезек бяха и английските хазаи на булката Робин и Керъл Шиптън, които останаха очаровани от българските традиции. „Ние не говорим въобще вашият език – знам 5 думи на български, но можем да комуникираме чрез усмивки и ръкостискане. Това е прекрасно място“, каза пред Haskovo.info Керъл.

Елена и ПламенНе по-малко развълнувани от днешното събитие бяха и жителите на Мезек и най-вече жените от  групата за изворен фолклор към местното читалище, които признаха, че са преживяли всичко заедно с младоженците и дори са плакали.

„С голямо желание се включихме да помогнем на тези млади хора, да възстановим традицията“ – каза кметицата на крайграничното село Цонка Черменлиева и изрази надежда, че и други влюбени ще последват примера на Елена и Пламен.

Сред броени дни първите младоженци, венчали се в историческата крепост край Мезек ще отлетят за Англия – Елена, за да продължи да учи, а Пламен – за да работи. Заричат се обаче един ден отново да се върнат в България. Според техните гости от острова човек трябва да живее в родината си само ако има бъдеще.

Керъл и Робин„Ще ми се да имаше неща тук, заради които да останат, защото кой иска да ходи на друго място, освен ако не е за приключения, за няколко години? Никой. Така че много ми се ще да се измисли нещо – някаква работа за тях“, сподели хазайката на Елена.

Според самите младоженци не може да става и дума за сравнение между България и Англия. „Трябва да си вадиш парите там, а тук да харчиш“, каза с усмивка Пламен, преди да се хване на кръшното хоро, извило се в крепостта.

Две двойки в Хасково заявиха желание да сключат брак на днешната щастлива според мнозина дата. Впоследствие към тях се присъедини още едно бъдещо семейство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button