Хасково

14 проби от Хасково изследвани за свински грип за 6 месеца

Заседанието на пандемичния щабВ област Хасково все още няма потвърден случай на свински грип, съобщи главният епидемиолог д-р Снежана Иванова. Заради зачестилите случаи в страната в Хасково днес бе свикан областният пандемичен щаб, в който участват представители на всички институции, имащи отношение към проблема.

14 са пробите, изпратени за изследване в националната референтна лаборатория за последните 6 месеца от Хасково. Не можем да изследваме всеки, който поиска, заяви д-р Иванова. Според нея лекарите са тези, които трябва да решат кой да бъде изследван.


Д-р Марио ЯнакиевОказва се, че личните лекари не във всички случаи могат да различат свинския от обикновения грип. Причината са еднаквите симптоми. Затова се прави така наречената епидемиологична анамнеза– какъв е човекът и какви рискове има от заразяване с новия щам, коментира пред Haskovo.info д-р Марио Янакиев. Най-важно е обаче какво е общото състояние на човека, защото ако той има добри защитни сили ще преодолее без проблем и свинския грип, категоричен е общопрактикуващият лекар.

В здравните заведения в областта има достатъчно противовирусни препарати. В здравната инспекция разполагат и с резерви, успокояват специалистите и припомнят, че най-важно е да се избягват събиранията на закрито и да се спазва добра лична хигиена.


guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button