Регион

Второ село скочи срещу жп линията Пловдив – Свиленград

Протестиращите развяха байряка

Протестиращите развяха байряка

Второ село по жп линията Пловдив – Свиленград излезе на протест срещу модернизацията на железния път. Жителите на Ябълково недоволстват, че част от улиците им ще бъдат блокирани, а канализацията на селото – прекъсната.

Само преди две седмици на протест излязоха и жителите на Сталево. Там проблемът е още по-сериозен, защото не са предвидени надлези над релсите, през които хората да стигат до земите си.

В Ябълково също ще има проблем с достъп до нивите, но хората ще заобикалят по-малко. По-важно е, че линията минава през канализацията за отпадни води и ще я прекъсне, обясни председателят на инициативния комитет и бивш кмет на селото Делка Георгиева.

От тук ще минава жп линията

От тук ще минава жп линията

Шумозащитнта стена ще затвори три улици в селото и заради нея стичащата се вода по време на дъждовете ще наводни няколко къщи в ниската част. Друг проблем е, че ще бъде затруднен достъпът до помпената станция, допълниха протестиращите. 

Не е правено обществено обсъждане в селото, както и в останалите населени места покрай линията. Разбрахме какво ни чака, когато машините започнаха да копаят, коментира настоящият управник Иван Панчев. 

Представители на компанията „Железопътна инфраструктура“ заявиха, че проблемите не са неразрешими и оправдаха липсата на обществено обсъждане и незнанието на хората с това, че проектът е бил представен в областна администрация Хасково през 2003 – 2004 година и от там е трябвало да запознаят хората с него.

Гарата ще стане спирка

Гарата ще стане спирка

Ако канализацията на селото е законна, тя няма да бъде прекъсната от жп линията. Дори и да не е, ние не можем да оставим водата да се стича по релсите, така че ще направим необходимото, заяви Лъчезар Игнатов – представител на супервайзора. Той допълни, че няма проблем и пътят до помпената станция да бъде чакълиран и да се стига до там.

Гарата в Ябълково след реконструкцията ще се превърне в спирка. Това на практика означава, че ще спират само пътническите влакове и вместо по десетина на ден, както е сега, хората ще имат само един – два варианта да стигнат до Димитровград. Освен това 15 семейства от селото ще останат без работа.

Междувременно стана ясно, че утре хората от Сталево, които първи се надигнаха срещу жп линията, ще имат среща с представители на компанията „Железопътна инфраструктура„, на която ще бъдат обсъдени проблемите и ще се търси решение.

Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button