Хасково

Хасковските джипита късат договорите с касата?

Николай НиколовХасковските джипита не са получили парите си от Здравната каса за януари и февруари, алармира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в областта д-р Николай Николов. По този повод днес в Хасково се проведе среща на управителния съвет на местната лекарската организация.

Медиците ще излязат с предложение за незабавна среща с Министерството на здравеопазването и Здравнооосигурителна каса на национално ниво. Ако проблемите им не бъдат решени хасковските медици са готови да преминат към следваща стъпка. Обсъдено е спиране на работата по 1 час на ден. Ако и това не помогне сигурно някои колеги ще предприемат крайната мярка – прекратяване на взаимоотношенията с касата, коментира пред Haskovo.info д-р Николов.

По думите му сметките са прости и не е възможно касата да няма пари за личните лекари. Това е така, защото един общопрактикуващ лекар, който има около 2000 пациенти – 1000 вързрастни и 1000 деца – носи на здрвана каса минимален приход от около 25000 лева на месец. Къде отиват тези пари и защо не се плащат по предназначение? – на тези въпроси медиците ще търсят отговор на предстоящата среща в Министерството на здравеопазването.

Междувременно стана ясно, че заради неплатени средства от касата голяма част от лекарите и медицинските заведения в региона забавят изплащанията на трудовите възнаграждения на персонала си. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ами сега
Ами сега
04.03.2010 18:12 18:12

Дано личните лекари не спрат да работят -ако го направят тежко му на правителството и Здравната каса -ще трябва да отговаря на много неудобни въпроси…Само Дянков знае къде са парите от нашите осигуровки.Както и знае всичко… 😯

bolen
bolen
04.03.2010 21:29 21:29

az sam bezrabotna ,vseki mesec pla6tam po 16.80 zdr.osigurovki li6avaiki decata si ot mnogo ne6ta.NA 1-vi mart otidoh pri li4nia si lekar za napravlenie i toi mi zaqvi ,4e nqmq ,na vaprosa mi koga 6te ima toi mi otvarna sled 1-vi april!Koi 6te otgovarq i garantira za moeto zdrave i jivot do 01.04?Tai -kato sam izrqden danakoplate ,csoc.slab i nqmam sredstva za 4astno le4ene?

гост
гост
05.03.2010 6:59 6:59

Само да уточня: общопрактикуващия лекар не носи пари на касата, като записва пазиенти. Пари носят ЗЗОЛ като плащат осигуровки от доходите си, а не защото са записани. От тези пари се сплаща както за доболнична помощ (ОПЛ, специалисти, дентисти, МДД) така и за болнична помощ. Така че не са само ОПЛ и сметките не са толкова прости.

vassil
vassil
05.03.2010 11:48 11:48

Не разбрах точно как един лекар внася приход във здравната каса в размер на 25 000 лв че да им търси сметка.
Ако може журналистите нека пак да направят запитване до тази лекарска организация за да ни осветлят защо точно касата не превежда парите и дали има писмен отказ за това от касата? Дали са подписали някакъв договор и т.н.

ЕХО
ЕХО
05.03.2010 12:11 12:11

Васко,има безхаберие в държавата и част от него е НЗОК-те са само второстепенен разпоредител на средствата от НАШИТЕ осигуровки.А въпросът защо при твоя личен лекар отива/вслучая не отива/само 1,20 лев го задай на някой който се прави на политик.Попитай също и в Здравната каса ще получат ли заплати този месец след като не могат да се разплащат.Ако искаш ще ти кажа още десетина въпроса от които ще дават заето… 😯

гражданка
гражданка
05.03.2010 14:00 14:00

Не ме интересува кой крив, кой прав.Аз си плащам редовно здравните – откакто се е създала здравната каса и искам да съм спокойна когато отида на лекар.А те какво направиха.Наистина сме много търпели хора.За мен е виновна здравната каса, никой друг.А горките джипита ги направиха повече писари отколкото да може да те прегледа.Много ме е яд на тази здравна каса.Ако имам една власт, бих си върнала предишното здравеопазване.А за в момента, дано лекарите издържат на безпаричието на което ги подлагат и продължат да ни обслужват.Иначе – жална ни майка.Че то няма здрав човек в тази държава.

Back to top button