Хасково

Вкарват „Сакар“ в НАТУРА 2000 заради редките птици

ЛешоядРегионалната екоинспекция предложи проект за включването на „Сакар“ в НАТУРА 2000 по Директива за птиците. Защитената зона „Сакар“ обхваща части от две области- Хасковска и Ямболска, а територията й е над 1 милион декара.

Обект на опазване в случая са обитаващите местността редки и защитени видове птици. Това са белоглав лешояд, египетски лешояд, царски орел, розов пеликан, черен щъркел и белошипа ветрушка. На това място са установени и много други редки за нашата природа грабливи птици, като голям креслив орел и късопръст ястреб. Местните орнитолози са забелязали също различни видове кълвачи и някои от най- пъстрите птици в българската природа.

Ако заповедта бъде приета в този си вид ще се забрани откриването на нови кариери, рудници и мини в зоната, както и използването на пестициди и промяната на ландшафта при експлоатацията на земеделските земи. Ще бъде забранено и изграждането на фотоволтаични системи, вятърни генератори и необезопасени за птици електропреностни мрежи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button