Хасково

Броят на болните от туберколоза спада, 28 от началото на годината

Пресконференция за туберколоза в РИОКОЗ ХасковоЗначително е намалял броят на новооткритите болни от туберколоза в област Хасково. За 2009 година новооткритите случаи са 69. За сравнение през 2008 те са били 108. 28 са случаите на туберкулоза от началото на 2010. Това съобщиха на пресконференция в РИОКОЗ днес по повод световния ден за борба срещу туберкулозата. На срещата присъстваха медици и представители на неправителствени организации, ангажирани с проблема.

Най-уязвимата социална група са безработните. След това най-много заболели от коварната болест има сред пенсионерите. Повечето случаи на болестта са от по-лека форма, съобщи управителят на белодробния диспансер д-р Ирина Караманова.

Хасково се нарежда на първо място сред населените места в областта по брой на новооткрити случаи на туберкулоза. Следват Димитровград, Харманли, Свиленград и Любимец. Това е обяснимо, понеже тази болест се развива в по-големите и гъсто населени селища, казаха специалистите.

Предстои и специален обучителен курс за общопрактикуващи лекари относно туберкулозата, като целта е по-бързото й откриване. Добре е, че откриваме над 80% от заболелите, което спомага тяхното лекуване. Имаме случаи обаче, когато хората не се лекуват, допълни още д-р Караманова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button