Хасково

Не знаят колко са болните деца от диабет в областта

Пациенти90 медицински сестри от училищата и детските градини в област Хасково ще преминат обучение в областта на борбата с детския диабет, съобщи за Haskovo.info председателят на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котова.

Инициативата е част от проекта „Децата с диабет не са различни“, реализиран под патронажа на Министерство на здравеопазването. Целта е да се повишат грижите за децата с диабет в училищата и детските градини и с това да се подпомогне тяхното нормално физическо, психично и пубертетно развитие от най-ранна възраст.  

Обучението в Хасково ще бъде на 13 май в зала Хасково и ще се провежда от високо квалифицирани детски ендокринолози, поясни Котова. Семействата на деца с диабет също ще бъдат обучавани за необходимите грижи за децата в домашни условия. 

Освен познания за същността на детския диабет, лекарите и медицинските сестри ще придобиват практически умения за съвременната инсулинова терапия и контрол. Обучението ще включва измерване на кръвната захар, поставяне на инсулин, работа с инсулинови помпи и инсулинови писалки. Ще бъдат давани разяснения за „хипогликемията“, „хипергликемията“ и индикаторите за поставяне на „Глюкагон“.

По думите на Елисавета Котова на този етап не съществува официален регистър и затова Националната асоциация на децата с диабет на не разполага с точна статистика за болните малчугани в областта. „Надяваме се при посещението си в Хасково да успеем да съберем и тази информация“, допълни още Котова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button