Регион

Църквата в село Динево се руши, няма пари

Църквата в с. Динево159-годишната църква „Св. Георги“ в село Динево е пред рухване заради липса на пари. От 4 години храмът реално е неизползваем и в него не се провеждат служби.

„През 2006 година написахме писмо до Пловдивската митрополия с молба да ни отпуснат средства“, разказа една от жените в църковното настоятелство баба Тонка. По думите й от митрополията изпратили 2000 лева, с които са закупили керемиди. Следващата година църковното настоятелство е получило още 2000 лева, с които са осигурени арматура и цимент за ремонт на храма. Скоро обаче последвало писмо, с което Пловдивската митрополия съобщава, че няма повече възможност да помага финансово. 

баба Тонка

баба Тонка

Днес църквата в село Динево е в окаяно състояние, с разрушен таван и мазилка. По време на дъждове храмът се наводнява, а всички стенописи са унищожени от влагата. Само иконите са запазени, тъй жените от църковното настоятелство са ги прибрали.

„Изглежда, че  днес е много трудно да бъде съхранена църквата. Никой не мисли за нея“, бе категорична баба Тонка. Тя разказа, че християнският храм е от турско време. Строежът му е започнал през 1848 година и е завършил през 1851. Мястото е дарено от местни жители. Всички жители на Динево с волски коли са носили камъни, за да се издигне църквата на най-високото място в селото. 

Камбанарията към храма е издигната много по-късно – през 1935 година. Тя е в добро състояние благодарение на хасковския бизнесмен Златко Марчев, който преди години я е измазал за своя сметка.

Според специалистите, за да бъде възстановена църквата в Динево, са необходими около 600 000 лева. Има изготвен план, хората от селото се надяват скоро да се намерят спонсори.

Image Image
Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
16.04.2010 16:18 16:18

Нека хасковския кмет да отдели малко от откраднатото и ще се възстанови църквата!

диневеца
диневеца
16.04.2010 17:59 17:59

дано да се намерят спонсори да възтановят това свято традиционно място за диневските жители.

dogan
dogan
07.06.2010 11:34 11:34

kato neotpuskat sredstvaza carkvite za kakvo shte otpuskat? za djamiite li? sramota e balgari sme…

Back to top button