Регион

България губи до 70 млн. евро заради забавянето на жп линията „Пловдив – Свиленград“

МинистърътБългария може да изгуби до 70 милиона евро заради забавяне на строителството на високоскоростната жп линия в участъка Първомай – Свиленград, съобщи днес транспортният министър Александър Цветков.

Виновни за забавянето са както фирмата – изпълнител „Асталди“, така и държавата, която не е отчуждила част от земите и не е издала различни разрешителни.

За съжаление е пропуснато твърде много време и дори теоретично не е възможно трасето да бъде завършено до края на годината, когато изтича финансовият меморандум на програма ИСПА, финансираща дейностите, каза министър Цветков.

Ще се търсят варианти за финансиране на проекта по оперативна програма „Транспорт“, допълни министърът.

Днес той направи първа копка на релсовия път Свиленград – Турска граница, който трябва да бъде готов до 30 юни догодина.

Това на практика е първият проект по програма „Транспорт“, който стартира физически. Стойността на 17-километровото трасе е близо 86 милиона лева. В него влиза и уникален половинкилометров мост, който ще е вторият по големина след „Дунав мост“, категорични са изпълнителите от чешката фирма „ОХЛ ЖС“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button