Хасково

25 населени места в хасковска област без лекар

Едно от селата, в които лекарската практика е свободна е Тракиец

Едно от селата, в които лекарската практика е свободна е Тракиец

Незаетите лекарски практики в област Хасково са 25, съобщиха за Haskovo.info от районната здравноосигурителна каса. 20 от тях са селски. Най-много населени места без лекар има в община Тополовград. Там от години без джи пи са селата Светлина, Орешник, Орлов дол и Радовец

В по-голямата си част незаетите практики се намират в отдалечени селски райони на областта с голяма разпокъсаност, трудна достъпност и ограничени комуникации, а населението в тези райони намалява поради демографски и социални фактори. Тези обстоятелства са причина за липсата на интерес от страна на общопрактикуващите лекари за регистрация в тези райони. 

Въпреки това незаети практики има и в по-близки села от община Хасково – Мандра, Нова Надежда и Тракиец. 

По данни на Районната здравноосигурителна каса голяма част от населението от свободните практики е обхванато от лекарите от съседните населени места. Назначените фелдшери и посещението на лекаря по график, поел практиката по „съседство“, осигуряват медицинското обслужване, категорични са от касата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Д-р Странски
Д-р Странски
08.06.2010 15:45 15:45

Здравната каса плаща средно по 1 лев и 10 стотинки средно на месец на осигурен пациент на лекарите- затова е този „интерес“ …
Дали пациентът внася здравна вноска 5 лева или 50 лева -при неговия личен лекар отиват грандиозните 1,10-1,20 лева месечно.
С тези колосални суми се издържат всички разходи на лекарската практика+ заплата на сестра ,санитарка,счетоводство и каквото ви дойде наум.

вени
вени
08.06.2010 15:58 15:58

Кой взема 2.40 потре*ителската такса?

г-н Странски
г-н Странски
08.06.2010 19:00 19:00

д-р Странски, от тези „5 или 50 лв.“ освен на ОПЛ има и плащания на специалисти, болнична помощ и лекарства вкл. скъпоструващо лечение/. Защо не кажете, че освен капитационната сума вземате и потре*ителска такса, която в повечето случаи /да не кажа във всички/ не отчитате никъде, също така и плащания за извършени профилактични прегледи, които също не извършвате /повечето/. Не се оплаквайте, вие поне имате избор – не сключвайте договор с касата, ако сте добър разчитайте на „кешови“ пациенти. За ОПЛ също може да се каже – дошъл, недошъл пациента, „джипито“ си взема капитацията.

Д-р Странски
Д-р Странски
08.06.2010 23:09 23:09

Статията е насочена към проблемите на селските райони и аз бях така добър да я допълня за да разбере драгия читател проблема.
Няма да ми стигне мястото да опиша множеството други пробойни в системата където наистина изтичат пари голяма част от които стават под благосклонния поглед на т.нар. здравна каса

Back to top button