Хасково

Депутати: Майки, имате право да се сърдите на държавата

МайкаОколо 850 подписа събраха за малко повече от месец хасковските майки в полза на искането да бъде променен Кодекса за социално осигуряване в частта, касаеща спиране на майчинство ако детето бъде настанено в детско заведени. Днес искането заедно с подписката и петицията от интернет бе връчено на депутатите от ГЕРБ Иван Петров и Делян Добрев.

Те се ангажираха да представят искането за разглеждане в социалната комисия на Народното събрание. „Следващата седмица ще ви дадем отговор до къде са стигнали нещата“, пое ангажимент Иван Петров.

Връчването на подпискатаСпоред мажоритарно избрания депутат Делян Добрев „финансовият ефект върху бюджета ще бъде голям„. И двамата народни представители от Хасково бяха категорични, че има нередност в закона. Те бяха възмутени и от факта, че НОИ иска майка с инсулт и 80% увреждания на мозъка да връща получените пари, тъй като детето й посещава ясла, за да може да общува с връстници.

„Имате право да се сърдите на държавата“, бе категоричен Делян Добрев. Той обаче подчерта, че щом става дума за пари нещата стават по-трудно.

Иван Петров и Делян добрев изслушват майкитеМайките бяха категорични, че законът не е справедлив, тъй като третира по един и същи начин майките, които настаняват децата си в домове и тези, които ги записват на ясла. Според потърпевшите, които имат да връщат между 1000 и 3000 лева, законът не е ясен, тъй като терминът „настаняване“ е спорен.

Преди промяната през 2006 година майчинство не се е полагало само на родителите, чиито деца се настаняват в детски заведения на пълна държавна издръжка. След това текстът остава само „настанени в детски заведения“. Това според НОИ включва и яслите. Четири години по-късно от Осигурителния институт започват да прилагат на практика закона и така около 200 майки се оказват длъжници на държавата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button