Хасково

Журналисти кръщават царски орли

Николай Терзиев

Николай Терзиев

Сателитни предаватели ще бъдат поставени на 5 царски орела в Тополовградско в неделя от представители на Британското кралско дружество за защита на птиците и български орнитолози. Журналисти от БТВ, вестник „Стандарт“, Дарик радио, агенция „Булфото“ и Дир бг пък ще станат кръстници на орлите, съобщи за Haskovo.info координаторът на Българско дружество за защита на птиците в Хасково Николай Терзиев.

Четирите птици ще се казват Буря, Станчо, Драго и Любо, а името на петата все още не е избрано. Поставянето на предавателите е част от дейностите по проект Life + за защита на царския орел и ловния сокол. По него се работи втора година.

Царски орелНа 10 птици вече са поставени предаватели, само две от пернатите обаче са останали живи. Орнитолозите са установили, че най-често причината за смъртта на орлите е човешката намеса – някои от тях са застреляни, а други отровени. Според природозащитниците в България няма контрол върху използването на силни пестициди, а те са опасни не само за животни и птици, но и за хората. От птиците с предаватели са получавани сигнали от Европейска Турция до Саудитска Арабия, разказа Николай Терзиев.

За запазване на местообитанията на изчезващите видове са закупени 30 хектара земя в Тополовграско и Сакар. До края на годината ще започне и изолиране на електрически стълбове с цел предпазване на птиците. В ключовите зони като Свиленград и Тополовград ще бъдат изградени и площадки за подхранване на птиците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button