Регион

Доценти оглеждат дърветата в центъра на Свиленград

Община СвиленградОбновяване на градската растителност ще бъде извършено в центъра на Свиленград, съобщиха от местната администрация. Заместник-ректорът на Лесотехническия университет в София доц. Петър Желев и неговият колега доц. Евгений Цацков са специалистите, поканени от общината да проверят състоянието на дървесните видове. 

Учените са направили оглед и снимки на дърветата по бул. “България” и другите централни улици. До началото на август те ще изготвят анализ и ще предложат кои стари и болни дървета да бъдат изкоренени, с какви нови да бъдат заменени  къде да се увеличи растителността. Специалистите ще изберат за засаждане дървета, подходящи за местните климатични условия, устойчиви на гъбички, насекоми и болести, и с коренова система, която да не повдига тротоарната настилка.

Зелената система в Свиленград е създадена през 60-те и 70-те години на миналия век. Преобладават листопадните видове – кестен, липа, ясен, явор, чинар. Тук виреят и два екземпляра от най-старото дърво на планетата – гинко билоба.

Обновяването на градския ландшафт ще се извърши наесен едновременно с основен ремонт на улиците в центъра на Свиленград. Предвижда се да бъдат асфалтирани 35 улици и да се изградят 15 000 кв.м нови тротоари.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button