Хасково

Хасковлии даряват кръв само когато имат зор

Кръводарителкият центърПовечето хасковлии даряват кръв само когато имат роднина или близък, който се нуждае от живителната течност, установи проверка на Haskovo.info. „Около 200 души даряват месечно кръв“, коментира началникът на отделението по трансфузионна хематология към местната болница д-р Анна Димова. 

Според нея обаче броят на тези, които даряват на болни и тези, които даряват безвъзмездно не е еднакъв. В останалите европейски страни организацията е много по-добра по отношение на събирането на кръв. „Кръводаряването трябва да се стимулира. Трябва да има повече кампании“, допълни още д-р Димова.

От началото на май 31 души са дарили кръв за Ирина Мишонова, която пострада тежко при катастрофа между Клокотница и Горски извор и в момента е в будна кома в софийската болница „Токуда“.

Стандартното вземане на кръв е по 450 ml на даряване. „Трябва да има минимум 2 месеца между вземанията на кръв, за да няма риск за здравето“, коментира д-р Анна Димова. Желаещият да стане кръводарител трябва да отговаря на няколко изисквания: да не е боледувал от хепатит, да има нормално кръвно налягане и да е тонизиран в деня на даването на кръв. „Хората трябва да са яли нещо, за да не припаднат, когато видят иглата„, разказа от опит началникът на отделението по транфузионна хематология. След вземането на кръв, кръводарителите получават тонизиращи храни и напитки, за да стабилизират състоянието си. Издават се и служебни белжки, за 2 дни отсъствие от училище или работното място. „Друг е фактът, че само работниците в държавния сектор могат да се възползват от това„, сподели д-р Димова. Според нея много малко работодатели от частния сектор уважават благородната постъпка.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
03.08.2010 22:56 22:56

tocno kazvat

Анонимен
Анонимен
04.08.2010 8:17 8:17

а как да идеш да дариш кръв там, като не са малко случаите от заразяване след това!!!

Back to top button