Хасково

РИОКОЗ чака отговор дали в Хасковско има ларви на тигрови комари

РИОКОЗОт РИОКОЗ-Хасково вече са изпратени проби в лабороторията в София от материал от ларви на комари, съобщи за Haskovo.info главният секретар на Здравната инспекция д-р Ели Ташева. Материалът е събран от няколко места за съхранение на стари автомобилни гуми в Хасково, Свиленград и Димитровград, уточни Ташева.

Сега се чака резултат дали има наличие на ларви на тигрови комари, които са преносители на западнонилска треска, случаи на която има в съседна Гърция. Кампанията за недопускане на пренасяната от тигровите комари болест стартира в понеделник. Вече са раздадени и информационни материали на почти всички лични лекари в областта, с които им се обръща внимание да имат предвид риска от западнонилска треска при пациенти със симптоми на менингити и енцефалити. 

Все още се очакват отговорите от общините в региона какви са предприетите от тях рутинни мерки срещу комари. Не всички общини извършват пръскания срещу комари. Обикновено те се правят по определени критерии за съответната община, като се взема предвид дали има реки и заблатявания, уточни д-р Ташева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button