Хасково

Производител на рапица от Орлово в преговори с пчелари

МедС 30-40% процента се увеличава добивът от рапица, ако в близост има пчелни семейства за опрашването й, коментира пред Haskovo.info председателят на Областния съюз на пчеларите Тошко Тодоров. Все повече производители на тази актуална в последните 2 година култура разбират това и дори в момента производител от хасковското село Орлово преговаря с пчелари, които да започнат отглеждане на кошери в близост до нивите му, съобщи Тодоров.

Производството на тази култура в региона през последната година се е е оказало много добро и за пчеларите. Рапичният мед е добър и ароматен, констатират производителите. Тази година добивите от мед са се увеличили с 25-30% в сравнение с миналата, съобщи Тошко Тодоров. „Много от пчеларите се отдръпнаха, защото този бизнес не е твърде доходоносен“, каза още той. Голям проблем е и непрофесионалното използване на химически препарати при отглеждането на селскостопански култури. Това нанася големи щети на пчелните семейства, коментира Тодоров.

По информация на Министерството на земеделието и храните пчелните семейства в област Хасково през 2009 година са били близо 33 230, което е с над 8 % по-малко в сравнение с предходната 2008 г. 403 тона е добитият мед в региона през миналата година, което с почти 17 % по-малко в сравнение с 2008г. Така областта ни е била на девето място в страната по добив на пчелен мед.

От първи октомври започва учебната година на Областния съюз на пчеларите. От следващата седмица всеки четвъртък, както е било и през миналите година, лектори ще учат членовете на съюза на тънкостите при отглеждането на пчелните семейства и добиването на меда. Членовете на дружеството в областта са около 70, производителите на мед в региона реално обаче са доста повече, информира Тошко Тодоров.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
млад по дух
млад по дух
01.10.2010 16:40 16:40

да каже, кой ше го купува този мед от рапица и на каква цена?
Защото Курдов го купува за 1.80 лв

neutralen
neutralen
01.10.2010 18:38 18:38

tolkova li nqmashe edna snimka na pcheli che slojihte snimka na osi?

Иван
Иван
02.10.2010 13:51 13:51

Ало редактора, на втората снимка си сложил оси? Някой не е внимавал в час по биология ;о)

Back to top button