Хасково

Един болен от туберкулоза в седмицата на отворените врати

 д-р Ирина Караманова

д-р Ирина Караманова

Един болен от туберкулоза и 11 с латентна – това е резултатът от седмицата на отворените врати, която се проведе в Областния диспансер за пневмо- пфизиатрични заболявания. През здравното заведение са минали 126 души. Всички те са били анкетирани, а 108 от тях са се оказали рискови, съобщи за Haskovo.info управителят на диспансера д-р Ирина Караманова.

Тя допълни, че следващата седмица на отворените врати ще бъде през декември. Тогава ще бъде разкрит и допълнителен кабинет за прегледи в здравния център в кв. „Република“. „Това се налага, защото там контингентът е рисков“, поясни д-р Караманова. 

Тя припомни, че ръководеното от нея здравно заведение продължава да следва процедурата по регистрация за преобразуване на диспансера в Специализирана болница за лечение на белодробни болести. Предстои ни да подадем документи в Регионалния център по здравеопазване. Най-важно е обаче решението на здравния министър. То ще стане ясно след одит, който ще установи дали болницата отговаря на стандарта. Ако диспансерът не успее да стане болница, ще бъде преструктуриран в медицински център или отделение към МБАЛ – Хасково.

Haskovo.info припомня, че на останалите три диспансера в Хасково също им предстои преструктуриране. Междуобластният диспансер за онкологични заболявания, обслужващ и пациенти и от Кърджалийска област, ще се преобразува в Комплексен онкологичен център. Диспансерът за психични заболявания със стационар се пререгистрира като Център за психично здраве. Същият статут ще има и диспансерът за кожно венерически заболявания. Решението за промяната бе взето на заседание на хасковския общински съвет миналия месец.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button