Хасково

Георги Желев: В Хасково няма работа за незрящи

Членовете на Съюза на слепите се почерпиха за празника

Членовете на Съюза на слепите се почерпиха за празника

„В Хасково няма работа за незрящи“, алармира днес председателят на местната структура на Съюза на слепите Георги Желев по повод Деня на белия бастун. Причината е, че проектите са спрени и работодателите нямат стимул да наемат хора с нарушено зрение.

В момента в Съюза на слепите членуват 312 души от областта. Повечето от тях са на възраст над 40 години. „Младите ходят в Пловдив и Варна, където има специализирани училища за незрящи. След това там си намират и препитание„, разказа Георги Желев.

По думите му проблемите на незрящите са национални. „Заради кризата ни отнеха правото на 2 безплатни пътувания с автобус по междуградските линии. Сега се говори, че от следващата година ще ни лишат и от 30-те лева, които ни дават социалните“, допълни председателят на хасковската структура на Съюза. 

Георги Желев

Георги Желев

Единственото хубаво според него е, че вече няма ограничения за броя на хората, които могат да си вземат куче-водач срещу символична такса от 1 лев. Кучетата и стопаните им обаче трябва да преминат двуседмично обучение във фондация „Очи на четири лапи“ в София.

Месечната издръжка на четириного е около 40 лева – толкова струват гранулите, с които то се храни веднъж дневно. „Тежкото финансово състояние на незрящите хора не им позволява да поемат тази отговорност и да се грижат за куче-водач“, обобщи проблемите им Георги Желев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button