Хасково

„Нашето летище Узунджово“ се отлага

СамолетътМемориалът „Нашето летище Узунджово“ няма да бъде открит на 16 октомври – Международния ден на авиацията, съобщи за Haskovo.info председателят на Дружеството на запасните офицери и сержанти Васил Димов. По думите му причината е финансова.

Haskovo.info припомня, че първата копка на мемориала „Нашето летише Узунджово“ бе направена на 25 август в центъра на селото. Според замисъла на организаторите той представлява готов за излитане МИГ-21, а от двете страни на самолета ще бъдат паметника на Георги Бенковски и паметна плоча на загиналите летци, работили в някогашното летище.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Тодор Бойчев
Тодор Бойчев
20.10.2010 0:43 0:43

„Нашето летище Узунджово“ е измислено име на планирания мемориал. Няма такъв проект.
По документация изграждания мемориал се казва „Мемориал-паметник за бойната слава на 21-ви изтре*ителен авиационен полк”
За съжаление тепърва ще се изготвят идеен проект на мемориала.

Тодор Бойчев
Тодор Бойчев
20.10.2010 10:07 10:07

Идеята за мемориала си има своята история.
В началото през 2003г. група радетели на идеята Иван Тошев, Светлозар Младенов, Милен Петров, Атанас Чонков и Тодор Бойчев поставят своето искане за изграждане на монумент в началото на пешеходната алея на парк „Кенана“. Изграден е фундамент с тръба.
През 2005г. се образува инициативен комитет „Памет за летище Узунджово“. И така до 2009г.. Поради закъснение и благоустрояване на пешеходната алея става невъзможно изграждането на мемориала на парк „Кенана“. Има разработен идеен проект, съразмерен на статуята в началото на парка.
През 2009г. трима бивши военнослужещи Видин Ковачев, Стоил Костов и Тодор Бойчев отправят искане до Община Хасково предадения на общината от министерството на отбраната самолет МиГ-21 бис борден номер 520, да се пренасочи към село узунджово за изграждане на „Мемориал-паметник за бойната слава на 21-ви изтре*ителен авиационен полк” близо до кметството.
Това е историята за мемориала.

Тодор Бойчев
Тодор Бойчев
20.10.2010 17:45 17:45
Back to top button