Хасково

1180 от Хасково тествани за СПИН от КАБКИС

ТестОколо 1180 са хората, които са се възползвали от възможността да се изследват безплатно и анонимно за СПИН от началото на годината досега в кабинета КАБКИС към Регионалната здравна инспекция. 64% от тях са жени, 36%- мъже, съобщи за Hаskovo.info завеждащият на кабинета д-р Мария Георгиева. Половината от тези хора са се тествали на място в кабинета, а другата половина са се възползвали от организираните кампании на терен, които се провеждат през цялата година. 

„За работата на кабинета вече се знае и все повече хора идват да изследват„, коментира д-р Георгиева. През миналата година 2000 души от Хасково са проверили ХИВ-статуса си. Най-често пожелалите да се изследват са на възраст между 30 и 39 години, уточни д-р Георгиева. Голям е обаче и процентът на тествалите се ученици до 19-годишна възраст, защото през цялата учебна година се организират и информационни компании в училищата с цел повишаване здравната култура на младежите.

По време на тези кампании подрастващите слушат лекции за СПИН, получават информационни материали, а желаещите могат и да проверят ХИВ-статуса си. Организирано се изследват и рискови колективи като например здравни работници, при които опасността от заразяване също е голяма.

Кабинетът работи успешно и с фондация „Толерантност и взаимопомощ“, откъдето насочват за изследвания хора от ромската общност. Според д-р Георгиева тази съвместна работа е много полезна,а здравната култура на ромите се повишава.

Тестовете са 5-митнутни. Всеки пациент е напълно анонимен. Ако има отклонение в резултата на изследвалия се, се взема венозна кръв. Ако и този резултат е положителен, кръвта се изпраща в националната потвърдителна лаборатория в София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button