Хасково

Младежи очароват французи с лютеница и луканка

МладежитеОт международен обмен във френския град Шербург се върнаха 6-ма младежи от Димитровград, съобщиха от местния Детски и младежки център. В продължение на 7 дни Ваня Димитрова, Християна Динева, Бояна Янева, Владимир Николов, Михаил Милков и Милан Илчев са дискутирали с младежи от Франция, Турция и Румъния приликите и разликите между различните култури и дебатираха върху казуса за създаването на обща европейска култура.

В рамките на обмена младежите са били разделени в две групи. Първата е била „дебати„. В нея участниците са дискутирали културните различия в държавите от европейския съюз. Втората група се е заела със задачата да направи представление, включващо представителите на четирите държави участнички в проекта. 

На интеркултурната вечер българите са се представили със сирене, лютеница и луканка. Облечени с традиционни носии, те са показали част от богатият фолклор на страната ни. Младежите са приготвили и вечеря с традиционни ястия – шопска салата, пълнени чушки, вита баница със сирене, пататник и бисквитена торта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Красимира Дамянова
Красимира Дамянова
02.11.2010 20:28 20:28

Първо- поздравления за младежите, участвали в многостранния младежки обмен по Програма „Младежта в действие“!:) Браво и продължавайте! Не ви познавам, но искрено ви желая успех!
Позволявам си да коментирам заглавието на статията, защото не за първи път в хасковските медии се слага акцент на лютеницата и луканките, когато става въпрос за младежки обмени /с някои вариации/.
Аз съм човекът, който започна да реализира първите проекти в нашия регион по Програма „Младеж“- сега „Младежта в действие“ /ако някой смее, да го отрече!/ И знам много добре какво значи да подготвяш младежи обмени и какви адмирации заслужават всички, които участват в тях- и младежи, и ръководители! Всеки младежки обмен има тема, в обмените е включена сериозна програма. Част от програмата са т. нар. „междукултурни вечери“, на които се представят всички страни участници в съответния обмен. И една част от това представяне е и традиционната храна- в посочения случай лютеница, луканки или каквото е. Но това в инкакъв случай не е основното в един младежки обмен /каквото внушение аз поне виждам тук/!
Нека стимулираме децата и младите хора за всички интересни и ценни неща, които правят и в които участват! А не да ги демотивираме с тънка ирония!
Надявам се непокорният младежки дух да не се впечатли от скритото и много често явно недоверие на възрастните!
Вие си продължавайте, младежи от Димитровград /и не само/!::)) Ходете си по обмени, пък си носете и лютеницата, и луканките, и каквото се сетите!:::))))

Back to top button