Хасково

За две години над 25 пъти повече канабис в Хасковско

Майки срещу дрогата, снимки Георги ДаскаловНаркозависимите се увеличават. В България в момента има около 30 000 наркомани, стана ясно на семинар на сдружение „Майки срещу дрогата“ в Хасково днес. В същото време потърпевшите от това са над 1 милион души – това са така наречените „съзависими“ – родители и близки на зависимите.

От справка на МВР Хасково става ясно, че заловените количества от най-популярната и достъпна дрога – канабисът за последните две години са се увеличили 25 пъти. През 2008-ма са заловени 100 грама, а само за първите 9 месеца на тази година – 2,5 килограма суха и над 106 килограма зелена листна маса. Увеличава се и количеството на амфетамините.

Майки срещу дрогатаДо септември тази година в районното управление в Хасково са образувани 36 досъдебни производства за наркотици. От задържаните двама са непълнолетни, а всички освен, че употребяват, и разпространяват дрога.

Едно от предложенията на сдружение „Майки срещу дрогата“, за да намалеят случаите на връщане към наркотиците след като вече са тръгнали по правилния път, е да се дава възможност на зависимите да избират между лечение и наказание. Така ако някой, който е чист от няколко години, бъде осъден за кражба, той да може да избере вместо 6 месеца в затвора да отиде за една година в комуна.

Вижте още за проблемите с дрогата във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Майки срещу дрогата
Майки срещу дрогата
22.11.2010 13:20 13:20

Важно съобщение за клоновете на „Майки срещу дрогата“ в страната!

На 5 декември 2010 г, неделя, организираме национална среща на клоновете на сдружението в страната. Тя ще започне от 10 ч в залата на Народна библиотека „Иван Вазов“ на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив и ще продължи до ранния следобед. В програмата се предвиждат лекции на д-р Иван Добринов и психоложката Емилия Крушков, поканен е и Стивън Хънсъм, с дългогодишен стаж в превенцията в Шотландия, както и дискусия. Очакваме от представителите на клоновете да разкажат за обстановката в техните градове, за да се очертае една по- пълна картина. На срещата ще се основе и новото бъдещо сдружение „Национално обединение Майки срещу дрогата“, в което могат да участват и други сдружения със същата цел.
Срещата се осъществява в рамките на проекта “ Майчина съпротива“, финансиран от Матра Кап. Можем да поемем разходите по пътните и една нощувка в хотел на двама души от всеки клон. Нощувката за хората, които идват отдалече, ще бъде в хотел „Челси“ на ул. “ Г.С. Раковски“ в Пловдив. Лимитът на нашата помощ не е ограничение за броя на участниците- от всеки град могат да дойдат колкото хора пожелаят, просто уточняваме, че сме в състояние да поемем разходите само на двама.
Очаква се повечето хора, които са на далечни разстояния, да пристигнат в събота, ще ги чакаме в къщата на сдружението гр. Пловдив, ул. „Арда“ 9 А, нека ни известят и на 0888 46 16 54.
Сред хората, които очакваме, са членовете на клоновете ни в Ямбол, Габрово, Монтана, София, Стара Загора, Балчик, Свиленград. В Русе и Хасково, където също проведохме срещи през годината, родителски групи не се откроиха, но ако хора оттам проявят интерес, са добре дошли.
Сдружение „Майки срещу дрогата“- Пловдив

Велизар
Велизар
07.01.2011 12:24 12:24

С извинение ама тези майки и хамстер не могат да отгледат , а борбата водят само на мутрите щото докато е нелегално растението само те печелят от ситуацията. Отварат се досиета на младежи и за по 2 грама получават условни.. какъв е смисъла ? Майки вие пречите на децата си и дано прочистите очите си от предразсъдъците…

Back to top button