Хасково

Проучване: Работниците от областта не си знаят правата

СрещатаМасово работниците не си знаят правата и не могат да защитават интересите си„, алармира в Хасково днес Олга Чугунска от Българската търговско-промишлена палата. Изводът е направен след едно от най-значимите и мащабни проучвания, които палатата е направила по проект „Проучване на степента на информираност на работодателите и заетите лица относно действащата нормативна уредба в областкта на трудовоправните и осигурителните отношения“.

В област Хасково са били анкетирани 246 работници и работодатели. 85% от служителите са казали, че имат длъжностна характеристика, но едва 45 на сто от тях знаят какво могат да направят ако работодателите не я спазват.

Олга Чугунска

Олга Чугунска

Един на всеки пет работници е отговорил, че знае какво представлява синдикалната защита.  22% от служителите са заявили, че не познава минималния осигурителен праг за длъжността, която заемат

Резултатите за област Хасково се доближават много до обобщените данни за цялата страна, коментира Чугунска. Те сочат още, че масово без трудови договори работят хората в хотелиарството, строителството и производството на текстил и облекло. Близо половината от анкетирани работници са заявили, че им се плащат частично или въобще не им се плаща извънредния или допълнителен труд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
zver4eto_59
zver4eto_59
24.11.2010 12:35 12:35

Какво значи, че не си знаят правата? Нали който се оплаче, го чака уволнение. Страх витае у хората. Не само, че работят за никакви пари, но и осигуровки нямат. Какво ми отчитат социалното министерство, колко била безработицата – вземат данни то бюрата по труда. Колкои други безработни има, които не са регистрирани в бюрата?

филип тотю
филип тотю
24.11.2010 15:25 15:25

ами като не ги знаят да ги научат – това че не ги знаят не ги оправдава или оневинява

ariel
ariel
24.11.2010 15:35 15:35

ne mislite li gospojo 4ugunska 4e vmesto da pravite prou4vaniq i anketi vzemete da napravite nqkoq i druga proverka po firmi za dogovori i usloviq na rabota v proizvodstvoto i togava da ni informirate .

РОСИ
РОСИ
24.11.2010 19:07 19:07

Ами и да си знаят правата какво биха могли да направят след като например;от три месеца не са им платили заплатите работодателите,да ги съдят с какви пари и ще си струва ли да напуснем ей така и да търчим по адвокати,мълчиш и чакаш а като се заприказваш много ти показват портала,ами аз доколкото знам ако е криза и ако фирмата не може да плати заплати би трябвало да ги съкрати а не да чака сами да напуснат,значи нещо не е наред,някакъв документ не е по реда си а постоянно си имат комисии,какво проверяват,,,,не мога да разбера.Ами тези хора които не са спрели да работят и не взимат никакви заплати как мислите че оцеляват,до гуша са потънали в заеми а вие сте седнали да пишете че не си знаят правата и аз когато ми се обадят от банката за дължими вноски казвам че не изплащат заплати просто няма откъде да внеса тези пари и знаете ли какво,попитаха ме ами вие не си ли знаете правата,отговорих с;не,защото и на която врата да почукнеш първо искат да се заплати услугата.

Анонимен
Анонимен
24.11.2010 20:37 20:37

знаят си ги, знаят, само че другарите еврейчета и комуняги така са ни скроили, че след като си умрял от глад, едва ли ти идва мисъл за правата ти. и още по-зле ще става.

Мери
Мери
25.11.2010 10:24 10:24

Всеки средно интелигентен човек си знае правата, но ако ги потърси го грози уволнение. За спазването на КТ и на законите от страна на работодателите има контролиращи органи, които трябва ежедневно да упражняват контрол, а не само по сигнали. И докато има в КТ опция половин работен ден, всеки работодател ще осигурява работниците си така, а едва ли някой работи при частник за 4 ч., по-вероятно работи по 12 ч. И от всичко това губи преди всичко хазната…

Back to top button