Хасково

Все по-рядко ученици се шегуват с обаждания на тел. 112

СрещатаРязко намаля броят на децата, които се обаждат на телефон 112, за да се пошегуват, съобщи на информационен семинар началникът на център 112 за Южен централен район – Кърджали Елена Паскалева. По думите й често в началото на учебната година, когато младежите са получили като подарък мобилен телефон, се случва те да звънят на телефон 112, защото той е безплатен.

Според закона глобата за такива фалшиви обаждания започва от 5 000 лв. Паскалева изтъкна, че информираността на децата е много важна. Наскоро е имало случай, в който четвъртокласник се е обадил, за да съобщи за пожар в дома му, защото родителите са изпаднали в шок и не са знаели какво да правят.

От 2008 г. на територията на страната функционират 6 центъра на телефон 112, като Хасково попада в Южен централен район. Той е вторият по обхват на брой население в страната. 

Участниците в семинара изгледаха филм и презентация за работата на системата 112. Припомнено им бе, че телефон 112 може да се избира навсякъде, дори и там, където мобилният оператор няма обхват. „Телефон 112 е само за спешни случаи, когато е застрашен животът на хората, става въпрос за катастрофа , посегателство върху имущество, измама. Това не е информационен телефон, на който може да се научи какво ще е времето или каква е пътната обстановка, както много хора си мислят“, подчерта началникът на центъра в Кърджали.

Информационните семинари за учители имат за цел да популяризират телефон 112 сред подрастващите. Материалите, които хасковските преподаватели изгледаха днес, ще бъдат разпратени по училищата от Регионалния образователен инспекторат. Така учениците ще могат да се запознаят с работата на единния спешен телефон и да научат кога могат да го използват.

До края на месец септември догодина все още ще функционират телефоните на пожарната, полицията, Спешна помощ, Гражданска защита. След това номерата им ще се запазят, но обажданията на тях ще бъдат пренасочвани към тел. 112.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button