Хасково

Кондоми „Презерватирай се“ за Световния ден за борба със СПИН

Петя ПетковаСреща с учениците от ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград организират утре от Фондация „Български център за джендър Изследвания“ по повод първи декември – Световния ден за борба със СПИН, съобщи управителят на тукашния офис на фондацията Петя Петкова. 

На децата ще бъдат раздадени информационни материали и презервативи с надпис „Презерватирай се“. Това е и мотото на тазгодишната национална кампания. В Хасково и Димитровград тя се провежда съвместно и с фондация „Толерантност и взаимопомощ“, уточни Петкова. В Димитровград ще се организира и среща с общността в ромския квартал.

В Хасково двете фондации ще отбележат деня с антиспин парти утре вечер в кафе в центъра на града.  

Презервативи 1 967 са тествалите се за СПИН в Кабинета за безплатно и анонимно изследване към Регионалната здравна инспекция от началото на годината досега, съобщи завеждащият му д-р Мария Георгиева. 1 240 от тях са жени. 60% от изследванията са направени на терен, а в самия кабинет са дошили 40 % от тестваните. Обикновено на място най-често идват хора на възраст от 30 до 39 години, а извън кабинета се изследват предимно ученици до 19-годишна възраст при организирани кампании, обясни д-р Георгиева.

От началото на 2010 година в България са регистрирани 4 бременни и три новородени деца с ХИВ. 1 252-ма са Официално регистрираните носители на вируса в България към 25 ноември, а реалният брой на заразените по неофициална статистика е около 4 000, съобщиха още от фондация „Български център за джендър изследвания“. Тази година от СПИН в България са починали 9 души, сочи още националната статистика.

По случай 1 декември младежите от ГЕРБ Харманли утре ще раздадат 1 000 презерватива в местните училища, на централния площад в града на Белоногата и в центъра на Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button