Хасково

В Меричлери и Великан – повечко арсен от май, в Татарево – от 2009 г.

д-р Делчо Янев

д-р Делчо Янев

Първата проба със завишено съдържание на арсен в питейната вода в Меричлери и Великан е от месец май. В село Татарево индикации за проблема са се появили още миналата година. Информацията бе съобщена днес от регионалната здравна инспекция.

Първата проба е взета на 13 май. Тогава съдържанието на арсен в живителната течност е било 20,25 микрограма на литър при норба 10. Общо взетите проби до този момент са 16. Те са били колебливи. В Меричлери и Великан те са се движели в границите 14,2 – 25,2 микрограма на литър, а в Татарево – от 9,4 до 17,8.

„Не издадохме заповед за спиране на водата в тези населени места по-рано, тъй като нямахме убедителни аргументи за необходимостта от тази мярка„, обясни д-р Янев. Той допълни обаче, че водата от чешмите на живеещите в трите населени места няма да бъде разрешена за пиене, докато не се намери трайно решение на проблема.

В Татарево водоподаването може да бъде възобновено още утре. Тогава ще са готови резултатите от взетата днес проба. Там тази сутрин ВиК – Хасково е направила байпас и вече по тръбите тече вода от Ябълково. Освен това се подготвя и пускането на друга помпена станция.

В Меричлери и Великан обаче нещата не са ясни. Все още в РИОКОЗ – Хасково няма становище на димитровградското водно дружество как проблема ще бъде решен. Вариантите там са два – или да бъде поставен филтър, или да бъде изградена нова водопроводна мрежа, което обаче би струвало милиони.

До 2001 година нормата за арсен в питейната вода е била 50 микрограма на литър. След това са съобразени с изискванията на международната здравна организация и са смъкнати на 10 микрограма. От РИОКОЗ допълниха, че няма официални данни какво причинява арсенът в питейната вода.

Още във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
20.12.2010 17:03 17:03
Back to top button