Хасково

Възстановяват параклиса „Св. Трифон“ на Кенана

Така трябва да изглежда параклисът след възстановяването му

Така трябва да изглежда параклисът след възстановяването му

Гражданско сдружение „Св. Трифон – Кенана“ започва набиране на средства за възстановяване на параклиса зад ресторант „Кенана“, който носи името на светеца, съобщи за Haskovo.info един от учредителите на сдружението д-р Велислава Джонева.

Параклисът е строен през 1927-1928 година от местни лозари и ловци. Въпреки че носи името на Св. Трифон, храмовият му празник е бил на 21 май, когато православната църква почита Св. Константин и Елена.  През 50-те години обаче параклисът е превърнат във водохранилище на ВиК.

През 2008-ма година група хасковлии решават да възстановят мястото за поклонение и създават Гражданско сдружение „Св. Трифон – Кенана“ с благословията на пловдивския митрополит Николай. Сред учредителите му освен д-р Джонева са адвокат Таня Захариева, строителният инженер Венета Вълканова, геодезистите Драгомир Енев и Красимир Трайков, бившият шеф на ВиК – Хасково Атанас Бързев и архитект Слави Славов. 

„Параклисът е собственост на църквата „Св. Богородица“. За две години успяхме да се сдобием с необходимите документи и сега се нуждаем от средства, за да започнем възстановяването му“ – коментира д-р Джонева.

По думите й местни строителни фирми вече са дали дума да помогнат с каквото могат. От гражданско сдружение „Св. Трифон – Кенана“ са открили и банкова сметка за набиране на средства и предоставят телефон за онези, които желаят да получат повече информация за проекта.

Банкова сметка:

BG51 CBUN 9195 1000358156
за Свети Трифон – Кенана

Телефон за връзка 0888 629 135

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
kasabalija
kasabalija
01.02.2011 10:20 10:20

И се събуди Хасково………………………
Радвам се ,че вече има млади мислещи и решителни хора в Хасково. Приветствам идеята за възтановяване на параклиса. Нека докажем ние гражданите на Хасково,че правослевието не е приортет на кмета и строителната гилдия- за три мандата не можаха да построят една черква в най- големия Хасковски квартал- Орфей.Най- страшното на тови свят е безверието.Млади хора на Хасково, връщайте вярата на народа и го върнете в храма………………..

Back to top button