Хасково

Витамин Д се появи в аптечната мрежа

АптекаВ аптечната мрежа в Хасково вече има от българските капки с витамин Д, които се използват за предпазване на новородените от рахит, установи проверка на Haskovo.info. „От тази сутрин разполагаме с „Деавит„, успокоиха разтревожените родители от аптека „Живакова“.

Оттам припомниха, че последната доставка на българския препарат „Деавит“ и вносния „Вигантол“ е била преди Нова година. В началото на януари и двата вида капки свършиха дори в складовете. Причината е, че преди няколко месеца немската фирма“Мерк“ изтегли произвеждания от нея „Вигантол“ заради проблем с пипетите. Повторното му пускане на българския пазар обаче се забави, а през това време много родители бяха принудени да поръчват бебешкото лекарство от чужбина, тъй като липсваше в аптечната мрежа у нас. Така българският „Деавит“ остана единствен на нашия пазар, но не успя да отговори на потребителските вкусове.

Д-р Марио Янакиев Според фармацевти родното лекарство няма да спре майките отново да поръчват „Вигантол“ от чужбина, тъй като голяма част от тях не харесват българския продукт, който освен витамин Д съдържа и витамин А. Майките предпочитали чистия витамин Д3, който се съдържа във вносния „Вигантол“. Кога обаче ще го има в аптечната мрежа, не се знае.

Причината, която посочват майките е, че Витамин Д в българските капки „Деавит“ е в друга форма – D2,  която е 4 пъти по-слабо усвоима от съдържащия се в немското лекарство D3. Според потребители ефектът от българските капки е нищожен, а дозата на бебетата не може да се увеличава заради риска от предозиране на витамин А. 

Хасковският лекар д-р Марио Янакиев успокои майките и допълни, че ако следват съветите на специалистите, няма да се стигне до усложнения. „Аз лично изписвам на моите пациенти от българските капки и съм доволен от действието им „, допълни педиатърът.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
stinli
stinli
02.02.2011 22:35 22:35

само не мога да разбера защо когато потърсих деавит във гърция – там фармацевта ми каза,че това е лекарство и не се приема профилактично а трябва да има заболяване и тогава да се дава на бебето … а тук го исписват профилактично всички бебета да го приемат … .това било лекарство което лекува а не да потдържа някакви нужди …. – каза че това е все едно да пиеш антибиотици преди да се разболееш профилактично …. е как става това сега ?!

Back to top button