Регион

Четирима ексшефове на митницата – агенти на ДС

ГКППЧетирима бивши началници на митница „Свиленград“ са били агенти на Държавна сигурност, обяви Комисията по досиетата. Проверени са 907 лица, заемали ръководни постове в Агенция „Митници“. Комисията е установила принадлежност на 8 началници и ръководители на направления в митница „Свиленград“ и Централно митническо управление.

Сред тях е Анастас Демирев, който е бил началник на митницата до декември 1991 година. Наследникът му Павел Лилянов също е бил агент на ДС с псевдоним „Горан“. Той е ръководел свиленградската структура до май 1995 година. От януари 1996 година началник на митницата става Николай Проданов, който също е бил агент на репресивния апарат на комунистическата власт с псевдоним „Сидер“. През 2009-та дори е бил повишен и назначен в отдел „ТАРИК и митническо тарифиране“в София. Четвъртият, който е бил агент на Държавна сигурност, е Филип Александров. Шефът с псевдоним „Андрей“ е оглавявал митнически пункт в митница „Столична“ в периода 2002 – 2008 година.

В списъка, обявен от Комисията по досиетата, фигурират и имената на бившия заместник – началник Стефан Марков, бившия главен счетоводител Иван Герджиков, началника на митническо бюро Цветан Юрганчев. Сред имената на доносниците на ДС е и това на харманлиеца Стефан Димитров, който от 1994-та до 2001 година е бил ръководител на Централно митническо управление.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button