Хасково

Гарвановци освиркаха кмета, не искат модерно сметище

ОбсъжданетоЖителите на село Гарваново освиркаха кмета на община Хасково Георги Иванов и заявиха, че не желаят сметището им да бъде разширявано и модернизирано.

Това стана по време на общественото обсъждане на оценката и въздействието върху околната среда на бъдещия Регионален център за третиране на неопасни отпадъци за общините Хасково, Димитровград и Минерални бани, което се проведе в читалището на хасковското село. На срещата стана ясно, че реализацията на инвестиционното намерение няма да окаже негативно въздействие върху околната среда и здравето на хората.

Веселин Траянов

Веселин Траянов

Като е толкова полезно това сметище направете го в центъра. Вие още малко го изкарахте златно“ – с тези думи Веселин Траянов прекъсна речта на ръководителя на екипа изготвил доклада по ОВОС. Той припомни, че още през 2009-та година в общината е депозирана протестна декларация с близо 400 подписа, с която жителите на Гарваново се обявяват против изграждането на модерното сметище. 

Ако не искате модерно сметище няма да го правим“, отсече кметът Георги Иванов, който заподозря в недоволството на гарвановци началото на предизборната кампания. „Сегашното сметище го има от 1999 година и ще продължи да съществува още 15 години по закон“, обясни градоначалникът. Той допълни, че това коя община ще изхвърля боклука си на депото зависи от екоминистрество.

Гроздан Ангелов

Гроздан Ангелов

Георги Иванов обясни на гарвановци, че за изграждането на модерното депо ще бъдат отпуснати 12 милиона евро. „Боклукът ще влиза и ще се изсипва направо в завода, ще минава по линия, където се пресяват тези отпадъци, които могат да се рециклират. От останалите ще се правят брикети за горене. Старото сметище ще се затреви и ще започнат сондажи на отпадъчните газове, от които ще се произвежда ел. енергия“, допълни кметът Героги Иванов.

Бившият диригент на хасковския Духов оркестър и жител на Гарваново Гроздан Ангелов бе един от малкото, които застана зад изграждането на модерното депо. „Хората не знаят какво е европейско сметище. Те мислят, че става въпрос за боклукчийница. Щом този завод няма да вреди на никого защо да сме против“, попита Ангелов.
Дали в Гарваново ще бъде изграден Регионален център за третиране на неопасни отпадъци ще зависи от Регионалната екоинспекция, коментираха от община Хасково. Ако отговорът е положителен кметството ще има възможност да кандидатства по проект за изграждане на модерното депо.

 

Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
16.02.2011 14:28 14:28

Защо кмета си е помислил че е започнала предизборната кампания.
Него какво му дреме?
Нали каза че повече няма да се кандидатира?
Явно пак е излъгал май а?

Анонимен
Анонимен
16.02.2011 18:58 18:58

Ти на приказките на хасковския кмет ли вярваш?!?

Анонимен
Анонимен
16.02.2011 22:44 22:44

КМЕТА Е ПИЧ И ДЪРЖИ НА ДУМАТА СИ,А СТЕФАН ОТ ГАРВАНОВО Е ПОСЕРИЧ И СИ МИСЛИ,ЧЕ КАТО ОСВИРКАТ КМЕТА ЩЕ ХВАНЕ МОЙСЕЙ ЗА ТОПКИТЕ

Анонимен
Анонимен
16.04.2011 22:40 22:40

ГАРВАНУВЦИ СИ ПРАВИЛИ АВТОСВИРКИ ПОД МЪДРОТО РЪКОБЛУДСТВО НА СТЕФАН АТАНАСОВ

Back to top button