Хасково

Учат читалищни секретари да се дофинансират чрез проекти

ОбучениетоМинистерство на културата обучава 30 читалищни секретари от Хасково и Минерални бани как да разработват успешни проекти. „Това е единственият начин за дофинансиране на малките субсидии на читалищата“, обясни лекторът Тодор Тодоров.

Според него обучението е важно, защото се пишат доста проекти, но често те се отхвърлят,основно заради разминаване с целите и приоритетите на програмите. На читалищните работници вече е разяснено как да правят първоначална обосновка, предстои обясняването и на работата с партньори. Един проект с партньори се оценява много по-високо, обясни лекторът. Такива могат да са училища, неправителствени организации, други читалища.

Обучението„Читалище „Пейо Яворов“ има зад гърба си 13 успешни проекта, но съм тук, защото винаги има какво да се научи“, сподели секретарят на културното средище Росица Димова. Тя разказа, че чрез финансиране по проекти е успяла да направи ремонт на читалището, да подмени книгите в библиотеката с нови.

Според нея европейските програми са „голяма лъжица“ за тукашните читалища, но пък много успешно се реализират по-малки проекти с различни вътрешни и външни фондации, които са добър източник за дофинансиране. „Това е бъдещето за читалищата – малки субсидии и повече проекти“, прогнозира Димова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button