Хасково

Махленски спорове на обсъждането на бюджета на Хасково

Замкметът Станева, кметът Иванов и счетоводителката ДимитроваПубличното обсъждане на бюджета на община Хасково за тази година премина при слаб интерес от гражданите, но с доста емоции, наподобяващи махленски спорове. Част от присъстващите бяха дошли, за да поискат, а други, за да възразяват.

Финансовата рамка за 2011 година е близо 51 милиона лева, половината от които държавна субсидия, а останалите – от собствени приходи

Основно участие в дебатите взеха представителите на общинския съвет на БСП. Те прочетоха декларация, според която бюджет 2011 е „един напомпан балон, който ще се спука„. В нея от червената партия поискаха да бъдат заложени средства за газификация и пречиствателна станция за питейна вода. Кметът Георги Иванов определи документа като „пълни глупости“ и отговори, че това са дейности на държавата, а не на общината.

Групата на БСПМалко по-късно от БСП отново взеха думата, за да зададат допълнителни въпроси за промилите за такса смет и задълженията на общината. Георги Иванов отговори, че до произнасянето на съда промилите остават същите като миналата година. Община Хасково има 6 милиона лева дългове и 17 милиона кредити, а вчерашните изказвания на министъра на финансите Симеон Дянков са нарочни, допълни градоначалникът. При посещението си в Хасково Дянков заяви, че общината има над 20 милиона задължения.

Извън тези дебати имаше и няколко предложения за финансиране. От Младежкия парламент предложиха неколкократно поисканите пари за младежки дейности да бъдат превеждани в бюджета на Младежкия център, за да се управляват по-добре, а и защото той разполага с добра база.

Александър МилушевАлександър Милушев от областния читалищен съюз попита дали не може общината по примера на съседните да отпусне малко пари за читалищата. Отговорът на кмета бе, че се прави каквото може, но не се дават директно пари, а се извършват ремонти на сградите на културните институции.

По-активни в приказките и в исканията бяха възрастните хора. След хвалби към кметството за свършеното през годините от пенсионерския съюз помолиха читалищните ръководители да бъдат задължени да помагат при организирането на сбирки на пенсионерите и наредба, която да задължи домоуправителите да организират създаването на градинки около блоковете.

Предложенията ще бъдат внесени на заседание на Общински съвет Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
az
az
19.02.2011 11:53 11:53

elate da vidite blok 7 na 4ervena stena

сойтариев
сойтариев
21.02.2011 8:52 8:52

какво да му гледаме на блока- съберете пари и си го оправете или пък си направете къщи

Back to top button